OGORČENI TALIJANI: Svećenik nas je izbacio iz zadarske katedrale ljutit zbog naše ljetne odjeće!

Talijanski državljanin Marco Juliani na jednoj od inozemnih Facebook stranica, na kojima korisnici ispisuju svoje dojmove s putovanja, požalio se na tretman koji je njegovo društvo doživjelo u zadarskoj katedrali.

“Ušli smo unutra raspitati se kako možemo doći i pogledati Zlato i srebro grada Zadra. Nismo se mislili unutra zadržavati nego samo pitati za informaciju jer nes je netko uputio da se tamo to nalazi. Ljutiti svećenik nije nas htio ni saslušati nego nas je skoro izgurao prema izlazu.” – požalio se Marko Juliani, a dodao je kako je imao dojam da svećenik nije razumio engleski jezik.
Znaju da nisu bili primjereno odjeveni za boravak u crkvi, ali tamo se nije mislio puno ni zadržavati. On i njegovi prijatelji samo su htjeli dobiti informaciju o tome gdje se nalazi Zlato i srebro, te tijekom kojeg vremena se može doći pogledati izložbu.

Iako ovo društvo talijanskih gostiju vjerojatno nije imalo nikakve loše namjere, opće je poznato da mnogi turisti ne poštuju “dress code” kada ulaze u zadarske crkve, a dio svećenika nezadovoljan je zbog toga.

Ima i turista koji se toliko loše ponašaju, da ulaze u crkvu sa hamburgerima, pizzama, prosipaju kokice oko oltara, a bilo je i gorih slučajeva.

Prije nekoliko godina netko se čak pomokrio unutar crkve Svetog Šime, što je zgrozilo tadašnjeg župnika  don Šimu Lenkića.

Pokušali smo doći do don Rade Pinčića, katedralnog župnika, da ga pitamo zna li on nešto o ovom incidentu, te je li možda on razgovarao s talijanskim turistima, ali do objave članka nije se javio.