Opća bolnica Zadar održala javno savjetovanje za prelazak na obnovljive izvore energije

_autotone

Opća bolnica Zadar u sklopu projekta „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“ je u suradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Zadar organizirala javno savjetovanje za poslovnu zajednicu i zdravstvene ustanove.

Savjetovanje je održano u petak, 19. svibnja 2023. u prostorijama HGK Županijske komore Zadar na kojem je sudjelovalo čak 14 predstavnika tvrtki i javih te zdravstvenih institucija.

Voditeljica projekta gđa. Ines Stipčević je predstavila projekt „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“, uz dosad provedene aktivnosti i planirane rezultate. Zadarska bolnica će u sklopu projekta ove godine krenuti s radovima na poliklinici, na čijem krovu će se postaviti solarna elektrana. Navedeno će doprinijeti sigurnosti opskrbe i zaštiti okoliša smanjenjem emisija CO2 za 65,3 tona godišnje, a dodatno će smanjiti potrošnju električne energije primljene iz elektroenergetske distribucijske mreže za 19,11%.

Jedan od važnih partnera projekta je i tvrtka angažirana za upravljanje projektom, Green green Advisory, čiji je predstavnik g. Jakov Kolega uzvanike upoznao s neophodnim aktivnostima za prijavu i izradu kvalitetnog projektnog prijedloga kojim se mogu prijaviti na buduće pozive za sufinanciranje energetske učinkovitosti. Ujedno je i g. Srećko Tamburović, predstavnik Energetskog instituta Hrvoje Požar, predstavio Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora i Norveški financijski mehanizam iz kojeg se financira projekt  „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“.

Sudionicima je istaknuta važnost učinkovitog upravljanja potrošnjom energije kao mjere energetske učinkovitosti za smanjenje emisije stakleničkih plinova i postizanje održive opskrbe energije.

Ovo je samo jedna od aktivnosti kojom Opća bolnica Zadar želi potaknuti na prelazak na obnovljive izvore energije, a krajem lipnja organizirat će se i otvoreno događanje za javnost.

Za više informacija posjetite web stranicu www.bolnica-zadar.hr te zapratite Facebook, Instagram i LinkedIn stranicu projekta „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“.

Kontakt za više informacija: Ines Stipčević, viši stručni savjetnik za EU fondove OB Zadar  Email: ines.stipcevic@bolnica-zadar.hr Tel: +385 (0)23 505-700