Općina Bibinje iz EU fondova povukla dva milijuna kuna za Društveni centar

Općina Bibinje iz Europskih fondova povukla je gotovo dva milijuna kuna za projekt Društvenog centra. Projekt koji će trajati dvije godine unaprijedit će socijalne usluge za aktivno uključivanje i povećanje zapošljivosti ranjivih skupina, te unaprijediti interkulturalne aktivnosti na prostoru urbane aglomeracije Zadar.

 

DSC04801_copy_800x450-01

Zamjenik načelnika Šime Sekula istaknuo je kako Općina vodi brigu o svim dobnim skupinama, kako mladima tako i o starijoj populaciji.

–         Zahvalan sam što se možemo pohvaliti još jednim projektom koji se u potpunosti financira iz europskih fondova, pogotovo jer će se tim novcem konačno urediti i prostorije u prizemlju naše Općine koje će sada biti dostupne svim mještanima. Ono što je bitno naglasiti da će se izgraditi i rampa za osobe s invaliditetom kako bi i njih uključili u brojne aktivnosti. Smatramo da će se brojnim aktivnostima koje su planirane u sklopu projekta podignuti kvaliteta života u našoj zajednici, a u novouređenim prostorima širit će se postojeći i razvijati novi programi za koje vjerujem da su svakako od interesa za opće dobro – rekao je zamjenik općinskog načelnika Šime Sekula.

 

DSC04790_copy_800x450

Uspostava, pokretanje i adaptacija Društvenog centra je od iznimne važnosti za lokalno stanovništvo poglavito za ranjive skupine jer će im se omogućiti sadržaj i usluge koje do sada nisu bile dostupne.

–         Ovo je jedan vrlo zanimljiv i cjelovit program za koji vjerujem da će privući naše mještane, pogotovo izvan ljetne sezone kada je do sada bilo manje događanja. Ciljane skupine projekta su mlade osobe, starije osobe odnosno naši umirovljenici i nezaposleni, uključujući dugotrajno nezaposlene, no na radionice su pozvani svi koji žele sudjelovati. Program obuhvaća razne sadržaje, od kreativnih radionica, radionice likovne umjetnosti, radionice tjelesnih aktivnosti i brojnih drugih. Također,  naglasak će biti na stjecanju vještina koje će koristiti dugotrajno nezaposlenim osobama i mladim osobama koje tek izlaze na tržište rada koje će moći naučiti kako se ponašati na razgovoru za posao, kako napisati životopis i slično. Također ciljanim skupinama omogućit će se korištenje kulturnih usluga kroz posjete muzejima, kazalištima i slično. Aktivnosti bi započele čim se završi s adaptacijom i opremanjem prostora, što se nadamo biti već početkom rujna, za kada se nadamo da će i ova strašna pandemija posustati. Sam program trajat će 24 mjeseca – rekao je Šime Sikirić, voditelj projekta na predstavljanju koje je održanu u Općini Bibinje.

 DSC04788_1_copy_800x450

–         Radujemo se početku ovom projekta, naši članovi svakodnevno pitaju kada će započeti projekt, svi se veselu da bi mogli svoje vrijeme skratiti dolazeći na brojne radionice. Prvenstveno nas veseli što ćemo konačno dobiti adekvatan prostor u mjestu za ispunjenje slobodnog vremena – izjavio je vitalni umirovljenik Nedjeljko Šimunić, predsjednik Matice umirovljenika Bibinje.

Cilj ovog projekta je ostvariti povećanje kvalitete života organiziranjem dnevnih aktivnosti i pružanja cjelovitih sadržaja namijenjenih mještanima Bibinja. Tako će se omogućiti njihovo uključivanje u život zajednice, rad na korist dobrobiti zajednice te dobrovoljno uključivanje u zanimljive, korisne i nadasve atraktivne sadržaje koji su primjereni njihovim interesima i sposobnostima uz kvalitetno korištenje slobodnog vremena.

DSC04795_copy_800x450

 

OPĆI PODACI PROJEKTA

 

•      Nositelj projekta: Općina Bibinje

•      Područje provedbe projekta: Zadarska županija

•      Trajanje projekta: 15.02.2021. – 15.02.2023. (24 mjeseci)

•      Vrijednost projekta: ‪1.901.220‬,00 HRK

•      Iznos bespovratnih sredstava koji sufinancira EU iz ESF u kunama:

     ‪1.616.037‬,00 HRK

DSC04767_1_copy_800x450