Općina Bibinje traži reviziju zbog sumnje u izvlačenje novca neodrživim projektom sadnje rogača Općina Bibinje traži reviziju zbog sumnje u izvlačenje novca neodrživim projektom sadnje rogača
U prostoru Općine Bibinje održana je danas konferencija za medije, na kojoj su načelnik Bruno Bugarija, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Šimunić, te odvjetnik Luka... Općina Bibinje traži reviziju zbog sumnje u izvlačenje novca neodrživim projektom sadnje rogača

U prostoru Općine Bibinje održana je danas konferencija za medije, na kojoj su načelnik Bruno Bugarija, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Šimunić, te odvjetnik Luka Mrkić dali osvrt na probleme oko sječe borove šume u Bibinjama, te upozorili na nereagiranje nadležnih tijela.

Načelnik Bugarija je otvorio konferenciju.

“Interes bibinjske javnosti jako je velik, pa ih ovim putem želim obavijestiti o pravnim koracima koje smo napravili, te nereagiranju nadležnih institucija na naše pravne radnje koje su poduzete uz suglasnost Općinskog vijeća. Riječ je o šumskom području kojim je gospodarila Šumarija Zadar, a Bibinjci su zasadili tu šumu, za što imamo i dokaze. Postavlja se pitanje što policija ne izađe na teren i ne utvrdi da se šuma sječe, odvozi i prodaje?!” – istaknuo je načelnik Bugarija, te se s aspekta agronoma osvrnuo na sadnju rogača.

“Domovina rogača je Sirija i Palestina, a ima ga nešto malo kod nas na otocima. Mlade sadnice uspijevaju ma temperaturi do 4 stupnja celzijusa, što znači da se ne mogu održati u ovakvim klimatskim uvjetima. Sve i da se održi, ima nisku otkupnu cijenu, a za urod treba čekati 10 godina. Zbog čega su onda dobili koncesiju samo na 18 godina?!” – pita se Bugarija dodajući kako bi se sječom šume uništio zaštitni pojas koji predstavlja pluća Bibinja i zaštitu od kamenoloma. Spomenuo je i problem erozije tla koji je postojao prije sadnje borove šume, a do njega bi došlo i nakon sječe. Za vrijeme kiše more bi kao nekad poprimilo crvenu boju.

“Ovaj projekt sadnje rogača odobrile su poljoprivredne službe Zadarske županije i Ministarstva poljoprivrede. Ili se radi o neznalicama ili smišljenom izvlačenju novca iz EU fonda.” – naglasio je načelnik dodajući kako je potrebno izvršiti stručnu reviziju projekta sadnje rogača, te da ju je Općina Bibinje spremna platiti.

Odvjetnik Luka Mrkić je kazao kako je Općina Bibinje 13. rujna podnijela kaznenu prijavu radi možebitnog kaznenog djela sječe šume koja se goni po službenoj dužnosti.

“Otada nismo primili nikakav odgovor Državnog odvjetništva. U medijima investitor govori kako se ne radi o šumi. Svakom je jasno da se radi o borovoj šumi minvestitor ne posjeduje nikakvo rješenje ni odovrenje za sječu šume.

“Općina Bibinje je podnijela zahtjev u ožujku ove godine ministarstvu da utvrdi kako se na terenu nalazi šuma. Nadležne službe su utvrdile da se radi o površini na kojoj su borovi. Iako su bili dužni, nisu donijeli nikakvo rješenje. Nije normalno da se toliko čeka rješenje dok s druge strane netko sječe i odvozi šumu.” – kazao je Mrkić dodajući kako Općina Bibinje nije sudjelovala ni u kakvom postupku niti se tražilo odobrenje za sječu šme, a da se tražilo – bilo bi negativno odgovoreno.

“Osim toga, Općina Bibinje nije sudjelovala u odobravanju projekta sadnje rogača. Vrši se sjeća šume iako investitor nema nikakvog odobrenja. Pozivamo medije da apeliraju na nadležne institucije, da dadu odgovore na pitanja koja su postavljena, te da nezakonito postupanje spriječi. Svakim danom se krši zakon sječom šume. Na potezu su institucije koje moraju dati odgovor. Očevid u postupku utvrđivanja radi li se o šumi bio je u ožujku i još nije izdato rješenje. Činjenica da se sječe 50 hektara šume bez rješenja je nešto na što bi institucije trebale reagirati odmah.” – kazao je odvjetnik Mrkić.

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Bibinje, Ivan Šimunić, naglasio je da se u blizini nalazi kamenolom Lavčević koji truje i zagađuje prostor i zapadni dio Bibinja.

“Borova šuma koja štiti od prašine izgleda kao da je snijeg pao. Nekad izgleda kao da je magla. Mještani sumnjaju da institucije ne rade svoj posao ni u tom slučaju. U slučaju sječe sume, negativan utjecaj kamenoloma bi se proširio na južni dio, što bi se negativno odrazilo i na bibinjski turizam.” – kazao je Šimunić.

VIDEO Načelnik Bugarija kritizira rad poljoprivrednih službi

 

VIDEO Odvjetnik Luka Mrkić

 

VIDEO Ivan Šimunić, predsjednik Općinskog vijeća 

 

PRIOPĆENJE NAČELNIKA Poduzete pravne mjere

20181008_132425

Screenshot_20181008-132349_Word