OPĆINA PREKO U sklopu projekta Avantura otok otvorena replika “Mulinski tijesak”

U sklopu projekta Avantura otok u petak je u Mulinama predstavljena replika “Mulinski tijesak”, antički tijesak za masline star gotovo 2000 godina, a otvarajući ga ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac je istaknula da bi taj projekt mogao imati nastavak i povezati se s antičkim lokalitetima na susjednim i drugim otocima.
– Kada bismo povezali ovaj antički lokalitet na otoku Ugljanu sa sličnima na susjednim i ostalim otocima na Jadranu, mislim da bismo dobili jednu objedinjenu i veliku ponudu, brend koji bi sigurno puno značio za razvoj turizma na otocima, kazala je ministrica Žalac.
Dio je to projekta Avantura otok, koji je prije godinu i pol pokrenula Općina Preko, a Ministarstvo  regionalnog razvoja i fondova Europske unije preko natječaja za razvoj otoka dosad dodijelilo bespovratnih 1,130.000 kuna.
– Projekt Avantura otok temelj je za razvoj održivog turizma na otoku Ugljanu, što je naše ministarstvo odmah prepoznalo. Sa zadovoljstvom ističem da smo u mandatu ove Vlade ne samo Sektor za otoke pretvorili u Upravu za otoke, nego smo i ojačali tim koji će se baviti problemima otoka i pomagati da se uspješno provode projekti poput ovoga. Sigurna sam da će ovaj projekt unaprijediti razvoj lokalne zajednice i da će turisti dolaziti i izvan glavne sezone kako bi uživali u ljepotama Ugljana kao odredišta za sportsko-rekreativni i kulturni turizam. A nije zanemariva ni činjenica da takva ponuda otvara nova radna mjesta za lokalno stanovništvo, što je odličan poticaj mladima da se nakon školovanja vrate na svoj otok, ustvrdila je ministrica Žalac.
Predstavljajući Avanturu otok, načelnik Općine Preko Jure Brižić kazao je kako riječ o projektu u sklopu kojega je Općina Prekoi s partnerima, turističkim zajednicama Preka  i Ugljana te Lokalnom akcijskom grupom Mareta, uredila i obilježila maslinske i biciklističke putove u unutrašnjosti otoka.
– Izradili smo novu biciklističku kartu, a danas predstavljamo i mobilnu aplikaciju koja prati cijeli projekt. Na najatraktivnijim lokacijama u zaleđu otoka sagradili smo odmorišta i vidikovce te ih opremili pametnim solarnim klupama. Stvorili smo novu turističku ponudu, a lokalnom stanovništvu pomogli da dođe do maslinika koji su desetljećima bili zapušteni zbog neprohodnih terena. Dugoročni cilj ovog projekta je biciklističkim stazama povezati dva susjedna otoka – Ugljan i Pašman, rekao je Brižić.
Govoreći o projektu, Mladen Lucin,  idejni začetnik Avanture otok, napomenuo je kako je riječ o svojevrsnom marketingu prostora ruralnog dijela otoka Ugljana.
– Cilj je prezentirati prednosti središnjeg dijela, atrakcija koje su dosad bile nepoznate ili nedostupne, poput mreže rimskog agera i arheoloških nalazišta, ali i brojnih suhozida, vidikovaca, bara i ostalih prirodnih ljepota. Biciklističkim putovima povezali smo cijelu trasu od Ugljana do Preka, koja ide  paralelno s glavnom otočnom prometnicom. A arheološki lokalitet, antička uljara u Mulinama, nulta je točka s koje sve kreće, istaknuo je Lucin te najavio kako već ovaj vikend dolazi prva grupa od 110 turista iz Luksemburga koja je zainteresirana upravo za unutrašnjost otoka i antičke maslinike između Lukorana i Ugljana.
Izvor: Naši škoji