Općina Sukošan odrekla se vatrometa – ne žele se razbacivati ni uznemiravati životinje

Općina Sukošan pridružila se općinama i gradovima koji su ove godine odustali od vatrometa na inicijativu društva Prijatelji životinja. To su već ranije napravili Rovinj, Opatija, Samobor, Rijeka, Pula, Cres, Zabok, Samobor, Lovran, Labin, Gornja Stubica, Novigrad, Duga Resa, Oroslavje, Varaždin, Osijek, Poreč, Zabok, Požega i Đurđevac.

Načelnik Ante Martinac kazao nam je kako su razmišljali o održavanju vatrometa, ali da ih je ova inicijativa društva Prijatelji životinja poteknula da se pridruže gradovima koji neće imati vatromet, no to nije isključivi razlog za tu odluku.

“Smatramo da nije vrijeme za razbacivanje na vatromet, puno je građana koji jedva preživljavaju i mislim da se novac može korisnije potrošiti. Gradovi i općine su mogle taj novac korisnije potrošiti, a ne u zabavu koja traje par minuta.” – kaže Martinac dodajući kako ima dosta ljudi kojima pucnjava smeta i ne uveseljava ih.

“Ove godine smo imali prilično miran Božić, nije se previše pucalo i mogu reći da mi je drago zbog toga. Moramo voditi i računa o kućnim ljubimcima. Njih to sve toliko traumatizira da ne mogu sebi doći narednih dan dva.” – kaže Martinac dodajući kako i njegova obitelj ima kućnog ljubimca, psa, pa i iz osobnog iskustva zna koliko je pucnjava neugodna za životinje.

“Mislim da je ta inicijativa društva Prijatelji životinja hvalevrijedna, a vidimo da su je podržali brojni gradovi i općine u Hrvatskoj.” – napominje Martinac.

Iako su dopis i zamolba upućeni svim općinama i gradovima u Zadarskoj županiji, za sada je inicijativu prihvatila jedino Općina Sukošan.