Općina Vir isplatit će roditeljima svakog učenika 2.500 kn – za školsku opremu

Vrijedilo je pričekati – kazali su roditelji virskih učenika kojima su na maloj svečanosti u vijećnici Općine Vir uručena rješenja za isplatu potpore za nabavku školske opreme. Ukupno će Općina Vir isplatiti 507.500 kuna za školske potrebe virskih učenika (203 zahtjeva pozitivno riješena), a to je jedna od ključnih mjera kojima se na otoku potiču vrijednosti odgoja i obrazovanja.

– Prvo zbog sindikalnog štrajka, a potom i zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, nismo bili u mogućnosti pravovremeno uručiti ova rješenja. No čim su stvoreni uvjeti, odmah smo krenuli realizirati ovu potporu – kazao je zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić. Svaki je roditelj na otoku Viru tako pojedinačno po učeniku dobio 2.500 kuna za nabavku školske opreme, što je u ukupnoj sumi značajan proračunski iznos koji se izdvaja za ovaj program.
– Puno je gradova i općina zbog očekivanih proračunskih poteškoća u novonastalim okolnostima odlučilo odustati od ovakvih i sličnih programa, no mi nećemo rezati proračunska sredstva za djecu i učenike. Opredijelili smo se biti općina koja se vodi socijalnom i obrazovnom politikom te zaštitom djece i obitelji, a tu ćemo politiku dosljedno provoditi – dodao je zamjenik načelnika Vučetić. Potpore su se roditeljima školske djece dijelile u ponedjeljak u općinskoj vijećnici, ali je zbog preporuka o socijalnom distanciranju, u vijećnicu ulazio ograničen broj osoba.

OKVIR: Projekt gradnje osnovne škole na Viru
Za dobivanje potpore za nabavku školske opreme na adresu Općine Vir stiglo je 223. zahtjeva roditelja školske djece, što najbolje ilustrira brojnost učeničke populacije na otoku i činjenicu kako je broj virskih učenika u Osnovnoj školi Privlaka već neko vrijeme premašio broj učenika iz susjedne Privlake. To je i razlog zašto je Zadarska županija napokon dala zeleno svjetlo za osnivanje osnovne škole na Viru.
– Dosad takvu ideju nismo mogli realizirati, ali sada možemo. Općina je za tu svrhu već kupila teren u Rosuljama te izradila cijeli idejni projekt – kazao je Vučetić. Riječ je o budućoj modernoj školskoj zgradi za osam razreda osnovne škole sa sportskom dvoranom koja će zadovoljavati najviše pedagoške standarde, a to znači kako će njezina cijena biti gotovo dvostruko veća od standardne.
– Očekujemo kako ćemo od resornog ministarstva ili Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobiti oko pedeset posto sredstava te krenuti u realizaciju ovog velikog projekta već početkom sljedeće godine – istaknuo je zamjenik virskog načelnika.