Općina Vir isplatit će skoro milijun kuna umirovljenicima i socijalno ugroženima

Počela je podjela rješenja korisnicima jednokratne materijalne potpore povodom blagdana Uskrsa, a zbog velikog broja prijavljenih i poštivanja epidemioloških mjera trajat će do utorka. Ova se potpora u pojedinačnom iznosu od 1.000 kuna tradicionalno isplaćuje korisnicima Centra za socijalnu skrb, nezaposlenima, umirovljenicima i osobama starijima od 65 godina kao vid pomoći ugroženim skupinama stanovnika, odnosno kao potpora i povrat sredstava onima koji redovito plaćaju svoje komunalne obaveze. Ukupno se prijavilo 1.037 građana, što je najveća brojka ikad prijavljenih osoba za dobivanje potpore, a pozitivno je riješeno također rekordnih 932 zahtjeva. Iznos koji će Općina Vir izdvojiti za stanovnike otoka u ovom je slučaju 932.000 kuna, što zajedno s iznosom potpore povodom blagdana Božića (883.000 kuna) daje više od 1,8 milijuna kuna isplaćenih građanima.

– Tisuću kuna potpore je prekrasna gesta, jer nam mirovine nisu velike. Teško se živi, pa nam svaka pomoć dobro dođe – kaže gospođa Milka iz Lozica koja je na dodjelu rješenja došla u društvu sina, također korisnika općinskih potpora. Korisnici općinske potpore razvrstani su abecednim redom na četiri dana za dodjelu rješenja, pa nije bilo gužve ispred općinske zgrade, dok se sama dodjela rješenja vršila uz poštivanje epidemioloških mjera. Upravni odjel za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu odradio je ovaj posao uz potporu direktora komunalnih poduzeća Vir održavanje i Čisti otok Marina Radovića i direktora virske Turističke zajednice Srđana Liverića.

OKVIR: Ukupno izdvojeno 2,6 milijuna kuna učenicima, studentima i umirovljenicima
Prvo su sredinom siječnja potpisani ugovori s 19 virskih studenata za dobivanje 15.000 kuna stipendije godišnje, ili 20.000 kuna u slučaju odličnog uspjeha; potom je 217 roditelja školske djece dobilo rješenja o jednokratnoj potpori u pojedinačnom iznosu od 2.500 kuna, da bi potom 883 umirovljenika, korisnika Centra za socijalnu skrb, nezaposlenih i osoba starijih od 65 godina dobilo po tisuću kuna božićnice. Sa 932.000 kuna koje će se isplatiti kao jednokratna materijalna potpora povodom blagdana Uskrsa umirovljenicima, korisnicima Centra za socijalnu skrb, nezaposlenima i osobama starijima od 65 godina, ukupno je Općina Vir u segmentu svoje socijalne i pronatalitetne politike izdvojila više od 2,6 milijuna kuna, što ovaj program čini najizdašnijim i najsadržajnijim u Republici Hrvatskoj.