Općini Tkon uručeno priznanje za poseban doprinos kulturnom turizmu!

Posljednjeg dana u mjesecu rujnu na svečanosti upriličenoj u Tkonu Turističkoj zajednici Općine Tkon dodijeljena je „Zlatna Mastercard Statua“ za poseban doprinos kulturnom turizmu. Velika pozlaćena statua pripala je Turističkoj zajednici Tkona u konkurenciji 14 turističkih zajednica, jer je nadmašila sve konkurente u programskom dijelu predstavljanja svoje lokalne i autohtone kulture u sklopu projekta „Mastercard Brod knjižara – Brod kulture 2016.“. Priznanje je dodijeljeno u sklopu ovogodišnje jubilarne 10. turneje kulturno-turističke manifestacije Mastercatd Brod knjižara – Brod kulture 2016. u Tkonu na otoku Pašmanu. Turistička zajednica Općine Tkon tako je već treću godinu zaredom osvojila „Zlatnu Mastercard Statuu“ te je osvajanjem Zlatne statue treći put zaredom Tkon ponovio dosadašnji uspjeh turističkih zajednica Grada Raba te Svetog Filip i Jakova. Tkonu Zlatna Statua sada odlazi u trajno vlasništvo. Drugo mjesto osvojila je TZ Sveti Filip i Jakov, dosadašnji trostruki pobjednik sa Zlatnom statuom u trajnom vlasništvu, dok je trećeplasirana TZ otoka Silbe.

Načelniku Općine Tkon „Zlatnu Mastercard statuu“ uručio je organizator manifestacije Igor Gerenčer, koji je poručio:
„Manifestacija Mastercard Brod knjižara – Brod kulture svoju misiju obogaćivanja kulturne i turističke ponude na Jadranu ispunjava upravo u zajedništvu s lokalnim turističkim zajednicama. Tkon je ponovio uspjeh turističkih zajednica Grada Raba i Svetog Filip i Jakova, koje su također tri puta zaredom osvajale prva mjesta. Zato sad i Tkonu, zasluženo, „Zlatna Mastercard Statua“ odlazi u trajno vlasništvo, na čemu im od srca čestitam. Posebno smo ponosni na to kako je Tkon prihvatio našu inicijativu za popularizaciju knjige i čitanja te smo sretni što smo potakli otvaranje prve knjižnice na otoku Pašmanu u Tkonu. Mastercard Brod knjižara – Brod kulture ovom prilikom donirala je knjige za novu knjižnicu.“

Načelnik Općine Tkon Goran Mušćet tom je prigodom zahvalio riječima:
„Prvi posjet Mastercard Broda knjižare poklopio se s novom općinskom upravom, kojoj je jedno od temeljnih područja rada ono u sferi učenja, čitanja, duha i duhovnosti, posebno među mladima. To je i razlog zašto smo se odlučili na osnivanje područne čitaonice i knjižnice u našem malom mjestu. Stoga smo lako prepoznali i misiju Broda knjižare, tj. misiju širenja čitanja kao izvora znanja i iskustva, misiju koja se savršeno nadovezala na našu želju da knjiga na otoku dobije zasluženo mjesto stalnog boravka. U svakoj posjeti broda mi vidimo više od izloženih knjiga – nama je to svečanost i prema njoj se tako i odnosimo, na zadovoljstvo svih sudionika, posade broda, organizatora i brojnih mještana te posjetitelja Tkona, na veselje malima i velikima, starima i mladima. Vjerujemo da smo ispravno ‘pročitali’ njeno značenje, ovoj toliko vrijednoj manifestaciji pristupili prije svega s velikim veseljem i punim srcem, a kako kaže Marin Držić, ‘tko srcem dava, svega sebe dava’. S ne manje punim srcem i ponosom, mali Tkon primit će priznanje Zlatnu Mastercard Statuu u trajno vlasništvo, koja će ostati –  ne kao sjećanje na neki događaj, nego prije svega kao trajan podsjetnik na knjigu, taj nezamjenjivi izvor znanja, duha, tako potrebnog i neophodnog suputnika u svačijem životu.“

U Tkonu će se za otprilike mjesec dana otvoriti prva knjižnica, a na svečanosti dodjele priznanja za poseban doprinos kulturnom turizmu u 2016. godini, koju su upriličili domaćini – Turistička zajednica Tkona i Općina Tkon, uz bogat kulturno-umjetnički program biogradska pjesnikinja Rada Vrančić, porijeklom iz Tkona, pročitala je svoju pjesmu znakovitog naziva „Knjiga“.
Sve je ovo uvertira za narednu manifestaciju pod nazivom „Mjesec hrvatske knjige“, koja se ove godine obilježava od 15. listopada do 15. studenog. U Tkonu će se po prvi put Mjesec hrvatske knjige na poseban način obilježiti otvaranjem prve knjižnice, promicanjem čitanja kao društvene vrijednosti i knjige kao kulturnog dobra.

Gordana Šarić

tkon-2