OPREZ Zbog porasta broja poginulih i teško ozlijeđenih, policija pojačano kontrolira vozače!

Analizom stanja sigurnosti prometa na cestama na području Policijske uprave zadarske, za prvih jedanaest mjeseci 2015. godine, uočeni su neki negativni trendovi kao što su:

– povećanje ukupnog broja prometnih nesreća sa 1759 prometnih nesreća na 1938

– povećanje broja smrtno stradalih osoba sa 17 na 19

– povećanje broja teško ozlijeđenih osoba sa 139 na 170

– smanjenje lakše ozlijeđenih osoba sa 550 na 536.

Kao greške vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama čije su posljedice smrtno stradale osobe, ističu se neprilagođena brzina i  nepoštivanje prednosti prolaza.

Posebno naglašavamo protekli tjedan, odnosno razdoblje od četvrtka do subote kada se na našim cestama dogodilo 16 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, četiri osobe su teško ozlijeđene, od čega tri s ozljedama opasnim po život, a 4 su osobe lakše ozlijeđene.

Smrtno je stradao vozač automobila u sudaru sa drugim automobilom,  a teške i po život opasne ozljede zadobili su vozač motocikla, biciklist koji se sudario s automobilom i putnik u automobilu koji se sudario s kamionom.

Apeliramo na sudionike u cestovnom prometu:

– vozači svih motornih vozila prilagodite brzinu uvjetima na cesti, na raskrižjima upravljajte vozilima isključivo prema prometnoj signalizaciji i prometnim pravilima, a ukoliko ste pod utjecajem alkohola ne upravljajte vozilima,

– vozači i putnici u vozilima koristite sigurnosne pojaseve na prednjim i stražnjim sjedalima,

– vozači i putnici motocikla i mopeda koristite zaštitnu opremu a posebno zaštitnu kacigu,

– pješaci za prijelaz kolnika koristite isključivo pješačke prijelaze i vodite računa o svojoj vidljivosti u noćnim uvjetima,

– biciklisti ,kod kretanja cestom u noćnim uvjetima koristite reflektirajuću opremu,

Policijska uprava zadarska će u prosincu i siječnju, nastaviti provoditi pojačane aktivnosti nadzora vozila i vozača usmjerene na prekršaje s potencijalno najtežim posljedicama.