OPTUŽENO 12 ZAPOVJEDNIKA ZA ZLOČINE OKO BENKOVCA Dopustili ubijanja, silovanja i mučenja civila

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je osmoricu zapovjednika nekadašnje JNA za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva – tereti ih se po zapovjednoj odgovornosti da su na području Benkovca ubili najmanje 214 osoba, u periodu od 1991. do 1993.godine. Djela su počinili njima podređeni vojnici i policajci.

Optužnicom se zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva sumnjiči sedmoricu državljana Republike Srbije i jednog državljanina Bosne i Hercegovine.

Tereti ih se da su od srpnja 1991. do ožujka 1993. kao pripadnici tadašnje JNA u više mjesta na području tadašnje općine Benkovac postupali protivno IV Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog Protokola I.

Okrivljenici su, prema sumnjama tužiteljstva, kao zapovjednici tadašnje JNA, za vrijeme i nakon napada, s ciljem zastrašivanja i protjerivanja civilnog stanovništva hrvatske nacionalnosti, tijekom napada i okupacije tih područja, dopustili ubijanja, silovanja, mučenja, nečovječna postupanja prema civilnom stanovništvu, kao i uništavanje i teška oštećenja imovine.