Osnovna škola Petra Preradovića odabrana za uspostavu Regionalnog obrazovnog centra

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u svibnju 2020. godine objavila je poziv za uspostavu Regionalnih obrazovnih centara u sklopu provedbe II. faze programa “e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće” financiranog iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Poziv za iskaz interesa trajao je od 27. svibnja do 17. lipnja te je zaprimljeno više od 170 prijava škola koje je evaluiralo CARNET-ovo stručno povjerenstvo.

Osnovna škola Petra Preradovića, Zadar odabrana je kao jedna od deset lokacija za uspostavu Regionalnih obrazovnih centara (ROC)  u sklopu II. faze programa „e-Škole“.

Cilj uspostave i opremanja ROC-ova je provedba sustavne edukacije i ostalih aktivnosti koje doprinose jačanju digitalne kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika. ROC je učionica u okviru odabrane škole, OŠ Petra Preradovića, koja će biti adekvatno opremljena informacijsko-komunikacijskom infrastrukturom za održavanje edukacija i edukativnih događanja te dodatno uređena multifunkcionalnim namještajem kako bi se prostor mogao prilagoditi potrebama različitih oblika održavanja edukacije. Osim infrastrukturnih radova i nabave opreme, predviđeno je potpuno uređenje ROC-a, koje uključuje uređivanje odabrane učionice ovisno o trenutnom stanju te nabavu namještaja.

Osim za potrebe održavanja edukacije u okviru II. faze programa, ROC-ovi će se koristiti i za druge vrste edukativnih aktivnosti u organizaciji osnivača, Ministarstva znanosti i obrazovanja, ustanova i agencija iz sustava Ministarstva znanosti i obrazovanja te drugih škola.

Grad Zadar je u srpnju 2019. godine potpisao ugovor s CARNET-om o sudjelovanju svih osnovnih škola kojima je osnivač u projektu “e-Škole ”. Ulaskom u projekt sve zadarske škole dobit će izgradnju lokalne računalne mreže škole, opremanje zaposlenika škole koji sudjeluju u projektnim aktivnostima prijenosnim računalima, opremanje dviju odabranih učionica u školi koje će postati interaktivne i multimedijalne, korištenje e-sadržaja razvijenih u projektu (digitalni obrazovni sadržaji, scenariji poučavanja i slično), edukaciju zaposlenika škole za korištenje e-usluga, e-sadržaja i primjenu IKT-a u obrazovanju, upravljanju i drugim procesima u školi.

Prema vremenskom planu projekta projektiranje računalnih mreža škola i kabliranje dovršeno je u gotovo svim školama. U OŠ Krune Krstića i u OŠ Voštarnica, dok je u prostoru Centra Mocire, projektiranje mreže škola još uvijek u tijeku.