Otac koji je pobacao djecu s balkona pravomoćno osuđen na 30 godina zatvora

Vrhovni sud je potvrdio jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 30 godina optuženiku za 4 pokušaja teškog ubojstva svoje djece od 3, 5, 7 i 8 godina

U jutarnjim je satima uzeo jedno po jedno dijete iz kreveta u kojima su spavali. Bacio ih je s balkona ispred ulaznih vrata stana s visine od gotovo pet metara na betonsku podlogu u dvorištu. Sve četvero djece je tjelesno ozlijeđeno.

“Smrt izbjegnuta samo stjecajem sretnih okolnosti”

Jedno je dijete zadobilo teške i po život opasne ozljede, a jedno dijete teške ozljede. Smrt djece je izbjegnuta samo stjecajem sretnih okolnosti, smatra sud.

“Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru kojom je optuženik proglašen krivim za četiri kaznena djela teška ubojstva u pokušaju. Prvostupanjskom je presudom ujedno opozvana uvjetna osuda iz 2017. kojom je optuženik proglašen krivim zbog povrede djetetovih prava i osuđen na kaznu zatvora 1 (jedna) godina uz rok provjeravanja 3 (tri) godine. Optuženik je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora 30 (trideset) godina. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi od 28. veljače 2019.”, stoji u presudi.

“Dio krivnje i na sustavu socijalne skrbi”

Uz kaznu je optuženiku izrečena sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja, koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora.

Sud naglašava da se dio odgovornosti nalazi unutar sustava socijalne skrbi, za koji kaže da bi ga trebalo poboljšati.

Izvor: Index.hr