Otok Vir je Mađarima omiljena turistička destinacija

Devet godina unazad virski turistički djelatnici na najvećem turističkom eventu u Mađarskoj, budimpeštanskom Utázas sajmu, predstavljaju ljepote otoka i turistički potencijal Vira. Ono što je od 2012. godine Mađarima bilo pokazano i predstavljeno fotografijom, filmom, riječima, tiskanim izdanjima i klapskom pismom, sadržajno je najlakše sažeti sintagmom koja je 2019. godine pratila budimpeštanski turistički sajam u sklopu Hungexpoa: optimizam i kontinuirani rast. Turistička statistika to potvrđuje iz godine u godinu kada su u pitanju turisti iz Mađarske – lani su bili najbrojniji u kategoriji turističkih dolazaka (22.098 ili 20 posto od svih dolazaka stranih gostiju) te treći po ostvarenim noćenjima (168.231 ili 14,5 posto od ukupnih noćenja turista iz inozemstva), odmah nakon najbrojnijih Slovenaca i Nijemaca. Ove se godine situacija nakon pandemijskih okolnosti u ožujku, travnju, svibnju i lipnju značajno promijenila sa zatvaranjem granica i restriktivnim mjerama, zbog čega su brojke noćenja i dolazaka na pedesetak posto od lanjskih, ali trendovi u drugoj polovici lipnja i od početka srpnja pokazuju kako su Mađari jedva dočekali mogućnost putovanja i dolaska na Jadran. U prvom redu na otok Vir.

– Kada Mađari misle na more, onda isključivo misle na Jadran, a Vir im je najomiljenija destinacija. Najviše Mađara dolazi na otok Vir, potom u Crikvenicu, Rab, Rovinj, Medulin, Krk i neke druge destinacije na sjevernom Jadranu – kaže direktorica budimpeštanskog ureda Hrvatske turističke zajednice Ivana Herceg. Jasno je i zašto: Mađari su u velikom broju vlasnici obiteljskih kuća i apartmana na Viru, ali je otok također bio jedno od odredišta na kojima nije bilo slučajeva vezanih uz koronavirus. Pored toga Mađari već cijelo desetljeće vrlo rado dolaze na Vir zahvaljujući agilnosti virskih turističkih djelatnika, njihovoj povezanosti s mađarskim turoperatorima, turističkim agentima i predstavnicima medija. Ruku pomoći i suradnje pružio je također i budimpeštanski ured HTZ-a, kako u vrijeme nekadašnjeg direktora Marina Skenderovića, tako i tijekom posljednje dvije godine kada je ured preuzela Herceg.
– Surađujemo na obostrano zadovoljtsvo, a ove smo godine imali i prvi zajednički nastup na sajmu u Budimpešti, gdje je bilo vidljivo koliko je Vir Mađarima poznata i omiljena destinacija. Virani su izrazito aktivni na mađarskom tržištu, pa su očiti rezultati koje Vir ostvaruje kada govorimo o turistima iz Mađarske. Tako na primjer u naš ured u Budimpešti dolaze Mađari koji planiraju ljetovanje i uglavnom traže brošure Vira – objašnjava direktorica HTZ-a iz Budimpešte. Zbog svega toga Herceg je produženi vikend provela na otoku Viru u rezidencijalnoj Villi Lanterni, kako bi na otoku odradila sastanak s najpoznatijim mađarskim turističkim menadžerom i svojevrsnim glasnogovornikom turističkog i poduzetničkog Vira u Mađarskoj – Attílom Végvárijem. Praktički je riječ o nastavku marketinških aktivnosti koje su se ranije odrađivale u mađarskoj metropoli, no povod ovom susretu u Hrvatskoj također je vrlo aktualan – Végvári je pozvao Mađare na Jadran i Vir predstavljajući Hrvatsku i otok kao sigurnu i poželjnu destinaciju.
– Hrvatska je i statistički najmanje ugrožena koronavirusom među zemljama Europske unije, iako su neki mediji u Mađarskoj nekorektno i netočno plasirali informacije posljednjih nekoliko dana. Želimo demantirati takve stvari, a to najbolje mogu oni Mađari koji ovdje borave – kaže Herceg. U ovom trenutku riječ je o ukupno nešto više od dvije tisuće Mađara koji su zabilježili turističke dolaske od početka godine, odnosno gotovo 18 tisuća ostvarenih noćenja mađarskih turista, što je 46 posto ostvarenja lanjskih dolazaka i 58 posto ostvarenja prošlogodišnjih noćenja. No gotovo polovica od ovih ukupnih brojki ostvarena je tijekom desetak srpanjskih dana kada su Mađari imali približno tisuću dolazaka i 8,6 tisuća noćenja.
– Mađari zaista jako vole Jadran. Oni su među zadnjima ukinuli obavezu karantene pri povratku iz Hrvatske, ali kako se od 12. lipnja ta situacija promijenila, sve ih više dolazi na ljetovanje. Vir je po noćenjima i dolascima odredište broj jedan, pa se nadam kako neće biti novih restrikcija i ograničenja te da ćemo se približiti prošlogodišnjim turističkim brojkama – očekivanja su HTZ-ove direktorice iz budimpeštanskog ureda. Direktoricu Herceg i njezinu prijateljicu Veru Klačar iz Wizz Air Hungary dočekali su i ugostili direktor virskog TZ-a Srđan Liverić i voditelj Turističke agencije Vir turizam Mate Čulina.
OKVIR: ČAROBNA VILLA LANTERNA
Dio svojega odmora direktorica Herceg odlučila je provesti na otoku Viru kako bi promptno reagirala na objave u nekim mađarskim medijima koji su dramatično prikazivali stanje s koronavirusom u Hrvatskoj, pa je nakon njezine intervencije i poruka koje su slali sami Mađari s ljetovanja na Jadranu, Hrvatska ponovno u poželjnoj zelenoj zoni. Drugi dio priče oko dolaska na otok vezan je uz želju direktorice Herceg da se spoji ugodno s korisnim, ili da se obnovi uspomena na Vir koji je direktorica posljednji put posjetila prije više od 10 godina.
– Vir je omiljeno jadransko odredište Mađara posljednjih desetak godina, pa sam tu službeno, ali također koristim priliku kako bi se prvi put ove godine malo odmorila. Za Vir se nije bilo teško odlučiti, jer sam u stalnom kontaktu s djelatnicima virskog TZ-a i Turističke agencije Vir turizam. Primjetna je ogromna promjena koja se dogodila unazad 10 godina, a pogotovo je čaroban osjećaj na rezidencijalnoj Lanterni. Nema dovoljno lijepih riječi za opisati osjećaj boravka u ovom objektu – hvali Herceg najpoznatiji i najluksuzniji smještajni virski turistički objekt.

OKVIR: NEMA LETOVA IZ BUDIMPEŠTE PREMA ZADRU
Iako je bila planirana, avionska linija između Budimpešte i Zadra nije uspostavljena ove godine. Kriza s koronavirusom poremetila je planove, pa će prema Jadranu i zadarskoj regiji Mađari krenuti kao i dosad – automobilima.
– Linija je trebala funkcionirati dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom, što bi omogućilo Mađarima da dođu i na kraći boravak, no ta je linija kompanije Ryanair na žalost otkazana. Bila sam uvjerena kako bi ta linija bila jako dobro popunjena – ističe direktorica Herceg, uz dodatak kako je od srpnja nakon 13 godina ponovno krenula avionska linija od Budimpešte do Dubrovnika, dok će prva zračna linija prema Zadru pričekati sretnije okolnosti.
FOTO_000: Srđan Liverić (lijevo), Ivana Herceg, Attíla Végvári, Vera Klačar i Mate Čulina (desno).