Otvorena OŠ Voštarnica u Centru Mocire – za djecu s poteškoćama u razvoju Otvorena OŠ Voštarnica u Centru Mocire – za djecu s poteškoćama u razvoju
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nazočio je danas, prvog dana nove školske godine na svečanosti otvorenja nove školske zgrade u sklopu Centra za... Otvorena OŠ Voštarnica u Centru Mocire – za djecu s poteškoćama u razvoju

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nazočio je danas, prvog dana nove školske godine na svečanosti otvorenja nove školske zgrade u sklopu Centra za odgoj, obrazovanje , rehabilitaciju i smještaj djece s posebnim potrebama “Mocire”.Uz resornog ministra nazočni su bili   državna tajnica Ministarstva rada mirovinskog sustava,obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, saborski zastupnik Rade Šimičević, župan Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić te mnogi drugi.

„Zaželio bih svim školarcima u Hrvatskoj sretan početak, bilo bi lijepo reći ponovno normalne školske godine, no ona će nažalost biti jednako zahtjevna kao i prošla, ali savladat ćemo to svi skupa, nastavnici i učenici, kao što smo zajedno savladali i ovaj zahtjevan projekt koji je trajao dugo“ – kazao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs  u specijalnoj školi za djecu s posebnim potrebama .

Škola je prije nekoliko dana preseljena u nove prostorije u sklopu Centra na Mocirama čija je izgradnja i opremanje trajalo dulje od 15 godina.

„ Žao mi je zbog toga, bilo bi bolje da je trajao kraće, no dobili smo vrsnu instituciju u Hrvatskoj gdje će naši mali sugrađani imati svu potporu kako bi prevladali teškoće s kojima se susreću i dobili obrazovanje toliko potrebno za život. Svako dijete u Hrvatskoj ima pravo na obrazovanje i mi ćemo učiniti sve da ga dobije. Čestitam svima koji su sudjelovali u nastajanju ovog objekta, uvjeren sam da će pružati apsolutnu potporu djeci i roditeljima. Objekt je izgrađen prema svim svjetskim standardima za ovakve tipove škola, a županija je dobila centar za rješavanje niza društvenih problema „– dodao je ministar i najavio nove velike projekte koji se do kraja godine pripremaju u Ministarstvu obrazovanja, projekte gradnje novih škola i vrtića, čime će se omogućiti da svako dijete ima dostupan vrtić, a učenici cjelodnevnu nastavu do 15 ili čak do17sati.

Ravnateljica škole Irena Dukić rekla je kako je velika transformacija krenula još prije pet godina, kada se krenulo s uvođenjem inovativnih programa za skrb djece uz spektra autizma. Metode koje se već 50 godina provode u SAD-u i Velikoj Britaniji sada će, zahvaljujući novom prostoru i educiranim djelatnicima, biti dostupne i u Hrvatskoj. Što se tiče same infrastrukture, škola je dobila prostrane i opremljene učionice, ali i veliki hol s blagovaonicom, dvoranu neophodnu za motorički razvoj, vanjsko igralište, knjižnicu, itd.

„Ovo je sretan kraj jedne priče koja je na trenutke izgledala bezizlazno. Ispalo je da nam je ovo dugo vrijeme omogućilo da novom projektiranjem omogućimo standarde kakve nitko drugi nema. Za mene je ovo najdraži prostor koji je simbol naše brige o mladima. Draga djeco, vama i vašim vršnjacima u svim školama želim sretan početak nove godine, učite, družite se i igrajte“, poručio je gradonačelnik Branko Dukić.

Uzvanike su pozdravili i državna tajnica Marija Pletikosa te župan Božidar Longin, koji je rekao da je osobito važno već u najranijoj životnoj dobi uključiti djecu s poteškoćama u razvoju u sustav i pružiti im mogućnost i za rehabilitaciju, ali i za maksimalno iskorištavanje vlastitih potencijala.

„Znam da život roditelja djece s posebnim potrebama ni u kom slučaju nije bajka, no svojim skromnim doprinosom pokušavamo stvoriti uvjete da, kao u bajkama, obrazovanje njihove djece u OŠ Voštarnica ipak ima sretan kraj, rekao je Longin dodajući da Zadarska županija godinama pruža potporu radu i OŠ Voštarnica i Dječjem vrtići Latica.

U novoj školskoj zgradi djeci iz škole „Voštarnica“ na raspolaganju imaju  više od 2 tisuće metara četvornih zatvorenog prostora i preko 4 tisuće i 800 metara vanjskog dvorišta.

Uz osnovnu školu Voštarnica, u Mocirama od svibnja radi Dječji vrtić Latica za djecu s teškoćama u razvoju, a uskoro će se otvoriti i ustanova socijalne skrbi za iste korisnike.

Izgradnju školske zgrade financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je financiralo i opremanje i to sa 2.871.191,00 kn. Dio opreme financiran je iz EU Projekta ASIQ Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina i Crna Gora u vrijednosti 790.000,00 kn.

Zahvaljujući naporima Ministarstva znanosti i obrazovanja te osnivača Grada Zadra škola je opremljena suvremenom opremom tako da prva u Republici Hrvatskoj ima TEACCH učionice za učenike s autizmom, te ostalim adekvatnim namještajem, nastavnim sredstvima, pomagalima, alatima i uređajima potrebnih za nastavni proces.