Otvorenje koncertnog dijela 3. Zadar Organ Festivala Otvorenje koncertnog dijela 3. Zadar Organ Festivala
Zadar Organ Festival predstavit će spoj orgulja i plesa pod zvjezdanim nebom na zadarskom Pozdravu suncu U srijedu 1. rujna, s početkom u 20... Otvorenje koncertnog dijela 3. Zadar Organ Festivala

Zadar Organ Festival predstavit će spoj orgulja i plesa pod zvjezdanim nebom na zadarskom Pozdravu suncu

U srijedu 1. rujna, s početkom u 20 sati, započet će koncertni dio trećeg izdanja Zadar Organ Festivala. Riječ je o interdisciplinarnom orguljaškom festivalu, jedinstvenom u Zadru i okolici koji podržava suradnju različitih umjetnosti, iznova smišlja najneobičnije koncerte i performanse, te ruši stereotipe o orguljama i općenito „visokoj“ umjetnosti. 

Već prvi koncert Zadar Organ Festivala pravi je zamah toljagom ustaljenim predodžbama koje se vežu za orgulje. Riječ je o koncertu na otvorenom, točnije na zadarskom Pozdravu suncu, gdje će se pjesmi Morskih orgulja i šumu valova pridružiti zvuci pokretnih električnih orgulja nizozemske radionice Mixtuur. Inače, Mixtuur Orgels ovogodišnji su sponzori ZOF-a, a s Hauptwerk™ računalnim programom pokrivaju široko tržište zvučnih uzoraka diljem svijeta – od dalekog Japana, preko Australije i Filipina, Argentine i Kolumbije, SAD-a i UK-a, diljem cijele Europe, pa sve do Rusije. Tromanualne orgulje, na kojima će svirati umjetnici Zadar Organ Festivala, dio su serije Intrada s vanjskim zvučnim sustavom. Zvuk je, u osnovi, preuzet od pravih koncertnih orgulja, u ovom slučaju Kuhn orgulja iz 2004. godine koje se nalaze u Filharmonijskoj dvorani u njemačkom Essenu.  

No, to nije sve. Osim izmještanja orgulja izvan crkvenog konteksta, prvi će koncert 3. ZOF-a orguljama pridružiti i ples. Tako će koncert organizatorice festivala, Tee Kulaš, orguljašice, muzikologinje i dugogodišnje plesačice suvremenog plesa, pratiti performans plesačica Zadarskog plesnog ansambla – Patricie Gospić, Marte Huber, Nataše Kusture, Korine Oltran i Maje Petani – u koreografiji umjetnice Matee Bilosnić koja djeluje pod pseudonimom Meteo.

Na programu inspiriranom temama mora, sirena i mjeseca čeka nas barok uz J.S. Bacha i Händela, čak dvije Mjesečine – ona Claudea Debussyja, i ona Louisa Viernea – zatim Debussyjeva Djevojka lanene kose, te dva djela suvremenih skladatelja za orgulje – Najija Hakima i njegovog starijeg belgijskog kolege, Flora Peetersa. 

Ulaz na koncert je besplatan, no primat će se dobrovoljne donacije. Snimka koncerta emitirat će se na YouTube kanalu Zadar Organ Festivala s nekoliko dana odmaka. 

Piše: Dora Dunatov

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.