PAŠKALIN: Ponosimo se policajcima nagrađenima za spašavanje života i rješavanje razbojništava!

U Policijskoj upravi zadarskoj održana je redovita konferencija za novinare s temom stanja sigurnosti na području policijske uprave u prošloj godini, na kojoj su načelnik policijske uprave i njegov zamjenik Marko Buljat upoznali  novinare s rezultatima rada i stanju sigurnosti na području Policijske uprave zadarske u 2015. godini.

Zamjenik načelnika Marko Buljat, iznoseći statističke pokazatelje za prošlu godinu istaknuo je zabilježene trendove povećanja broja evidentiranih prometnih nesreća, broja ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba u prometu, uz smanjenje broja lakše ozlijeđenih osoba. Iznijevši podatke o broju prekršaja i prijavljenih počinitelja izrazio je zadovoljstvo što, unatoč velikom boju turista i brojnim javnim okupljanjima, nismo zabilježili težih oblika narušavanja javnog reda i mira, niti napade na strane turiste. Broj prijavljenih narušavanja manji je nego 2014. godine.

Buljat je prezentirao i brojčane pokazatelje kriminaliteta za prošlu godinu, izdvojio podatke o kaznenim djelima protiv imovine te prezentirao rezultate Odjela kriminaliteta droga iznijevši podatke o količinama zaplijenjene droge u prošloj godini.

Nakon izlaganja svog zamjenika načelnik Neven Paškalin je zaključio da nam brojčani pokazatelji i drugi parametri ukazuju na povoljno stanje sigurnosti. Novinarima je iznio podatke o radu i rezultatima rada tijekom cijele prošle godine s posebnim osvrtom na turističku sezonu, koja je bila rekordna po broju gostiju i noćenja. Nazočne je podsjetio na rekordne zapljene duhana i droge u prošloj godini, izdvojio veća kriminalistička istraživanja te istaknuo ulogu Interventne policije u poslovima prihvata izbjeglica i migranata. Načelnik je naglasio podatak o smanjenju prijavljenih razbojništava za 40% u odnosu na prethodnu godinu te  aktivnosti zadarske policije u akciji INSULA na Pagu.

Posebno je istaknuo kako su službenici ove policijske uprave po drugi put dobitnici nagrade Hrvatske udruge banaka za razriješena razbojništva u novčarskim ustanovama te kako su naši policijski službenici u prošloj godini nagrađeni godišnjim nagradama MUP-a, kao i priznanjem Ponos Hrvatske, za ulogu u spašavanju ljudskog života.

Načelnik je predstavio glavne pravce djelovanja Policijske uprave zadarske za ovu godinu te predstavio preventivne projekte ove uprave.