PAŠKI KARNVAL Spaljivanjem Marka završilo ludilo na Pagu

Spaljivanjem Marka, krivca za sve nevolje Pažan završio je 57. Paški ljetni karneval.

Pravo karnevalsko ludilo zavladalo je na paškoj Pijaci ispunjenoj odlično raspoloženim posjetiteljima, maškarama, turistima koji su uživali u ovoj ludoj ljetnoj karnevalskoj noći.

Maškarana povorka krenula je od trajektnog pristaništa uz zvuke Gradske glazbe Pag prema Trgu Petra Krešimira IV gdje je izvršena primopredaja vlasti – gradonačelnik Paga Željko Maržić predao je ključeve grada maškarama i princu karnevala te je poveo prvo paško kolo obučen u narodnu nošnju. U programu su nastupili članovi KUD-a Družina i  Dječjeg zbora Vijolice. Organizator je podijelio i brojne nagrade maškaranim skupinama koje su osigurali paški obrtnici. Zabava je potrajala duboko u noć uz grupu Furešti iz Zadra.

Drugi dan karnevala započeo je s paškim kolom, a u programu su nastupile male članice Plesne udruge Kissa. Nakon toga na trg je stigla pogrebna povorka s Markom, krivcem za sve nevolje. Posebna atrakcija za goste bilo je njegovo spaljivanje na gradskom mostu. U zadnje paško kolo koje je uvijek najveće uključilo se mnoštvo posjetitelja, pa je tako ovog puta bilo čak šest kola isprepletenih ruku uz zvuke tirarara – bomba.Urnebesnu atmosferu i odličnu zabavu stvorila je grupa Koktelsi, pa su tako i maškarani i nemaškarani posjetitelji do ranih jutarnjih sati uživali u pravoj, ludoj, karnevalskoj atmosferi.

Paški karneval je najstariji hrvatski ljetni karneval koji se tradicionalno održava posljednjeg vikenda u srpnju, a drugačiji je od ostalih jer je, osim dobre zabave, isprepleten sa tradicionalnim elementima.

Organizatori 57. Paškog ljetnog karnevala su Turistička zajednica grada Paga i Grad Pag.