PEDESET NAJVEĆIH POZITIVACA I NEGATIVACA U PROTEKLOJ 2015. GODINI

Kraj svake godine prilika je za analizu svega što se u proteklom razdoblju događalo, kako onih dobrih, pozitivnih, stvari, tako i negativnih.
Godina je bila prepuna raznih događanja, pa smo napravili retrospektivu proteklog razdoblja i prisjetili se svega što je bilo. Obuhvatili smo sve slojeve društva, analizirali gospodarstvo, politiku, sudstvo, zdravstvo, pravosuđe, sveučilišne krugove, te izdvojili najveće pozitivce i negativce.
Na naše zadovoljstvo, pozitivaca je ipak bilo više, pa smo ih odlučili izdvojiti čak 30, dok smo od negativaca izdvojili samo 20 najgorih. Unatoč svemu, moguće je da smo nekoga propustili spomenuti, te se nadamo da nam nećete puno zamjerati.


P    O    Z     I    T    I    V    C    I

 

IRENA ĆOSIĆ

irena cosic 11Direktorica Zračne luke Zadar neumorna je kad je u pitanju posao i dogovaranje novih zračnih linija. Iako to nije lagan posao jer se svugdje gdje dođe postavlja pitanje kakvi su turistički kapaciteti Zadra, i hoće li uvođenje novih linija biti isplativo, u posljednje vrijeme sa Zadrom se povezalo više eurospkih gradova.

KRISTIJAN KAPOVIĆ

kristijan kapovicNačelnik općine Vir spada među socijalno najosjetljivije općinske načelnike, pa se tako iz Općine Vir izdvajaju značajna sredstva za socijalno ugrožene, umirovljenike, rodilje, invalide, te učenike i studente. Naknade za novorođenčad iznose 7.500 kuna, a za svako sljedeće dijete još toliko. Mještanima Vira na ovim pogodnostima zavide stanovnici drugih općina, koji otvoreno komentiraju kako im je žao što ne žive na Viru.

BRUNO BUGARIJA

bruno bugarija 1Bibinjski načelnik Bruno Bugarija koji je na ovu dužnost izabran prije godinu dana uspješno je nastavio projekte u kojima je ranije sudjelovao kao donačelnik, a unatoč krizi nastavljaju se ulaganja i započeti radovi.
Jedan od glavnih projekata je dovršetak Poslovne zone Lonići. Vodi se računa o kulturi i zabavi, pa ni toga u Bibinjama ne nedostaje.

 

RENATA PEROŠ

renata perosRavnateljica Narodnog muzeja Zadar zaslužna je što ova kulturna ustanova konstantno privlači sve veći broj građana, zahvaljujući zanimljivim izložbama, ali i koncertima, te dramskim prikazima koji su priređivni za posjetitelje. Tijekom proteklih godinu dana organizirane su brojne zanimljive izložbe, koje su osim domaćeg stanovništva privukle i velik broj turista.


MARJANA BOTIĆ

Zadar -06-03-2015- Zupanija - skupstinaVijećnica Akcije mladih jedna je od najaktivnijih u Županijskoj skupštini, a njena pitanja itekako su neugodna vladajućima. Njena priopćenja javnosti redovito privlače pažnju jer sve što navodi, Marjana Botić i argumentira, te joj nitko ne može reći da iznosi neutemeljene i neprovjerene tvrdnje. Iako osim nje u Županijskoj skupštini Akcija mladih ima još dvoje vijećnika, oni nisu ni blizu aktivni poput Marjane Botić.

SLAVICA JELIČIĆ

slavica jelicicIako u Biogradu mnogo toga ne štima, čini se kako se jedina usuđuje ukazati na to predsjednica gradske organizacije SDP-a Slavica Jeličić.
Na prošlim lokalnim izborima mnogi su bili bučni, međutim jedina ona je ostala dosljedna i kao takva konstantno vrlo neugodna oporba biogradskom gradonačelniku Ivanu Knezu.
Njega redovito kritizira, te mu na sjednicama Gradskog vijeća postavlja neugodna pitanja, ali itekako utemeljena.

 

MLADEN FUZUL

mladen fuzulIako kao brigadni general ima mnoštvo službenih obaveza, Mladen Fuzul uvijek nalazi vremena za svoje suborce. Rado se odaziva i pozivima na obljetnice važne za hrvatske branitelje, jer je to prilika da bude s njima, a na raspolaganju je i onima kojima treba pomoć, posebno invalidima rata i roditeljima poginulih suboraca.


TOMISLAV BRALIĆ

bralic intrade 1Popularni pjevač iz Bibinja i klapa Intrade pokazali su koliko su omiljeni među narodom koncertima u dvoranama na Višnjiku i Domu sportova, međutim unatoč brojnim pozivima i angažmanima, vrlo rado prihvaćaju kada ih se zamoli da sudjeluju na nekom humanitarnom koncertu. Takve pozive rijetko odbijaju i zbog toga zaslužuju sve pohvale.


BRANKO DUKIĆ

branko dukic 1Šef Odjela za ginekologiju Opće bolnice Zadar, dr. Branko Dukić, pored liječničkog posla angažiran je i u raznim humanitarnim akcijama, kako onim koje organizira Liga protiv raka, tako i u mnogim drugim. I nedavno je zajedno s kolegama sudjelovao u akciji prikupljanja sredstava za kupnju uređaja histeroskopa, potrebnom za dijagnostiku bolesti maternice.

 

ANTE GVERIĆ

gveric ravnatelj drzavnog arhivaOtkako je izabran za ravnatelja Državnog arhiva u Zadru, Ante Gverić je unaprijedio njegov rad, te u posljednje vrijeme mediji izvještavaju o stručnim temama, a ne o skandalima, tužbama, zapošljavanju po političkim linijama i sličnim temama koje su prije njegova dolaska bile uobičajene.

 

ZDENKA ZRILIĆ

zdenka zrilic 1Zahvaljujući poduzetnici Zdenki Zrilić i njenim suradnicima u Zadru se organizirao niz sportskih turnira. Iako ima onih koji su spremni kritizirati, neosporno je da su ovi turniri Zadru donijeli značajnu turističku promidžbu u inozemstvu, te zabavu onima koji su posjećivali utakmice euroligaških košarkaških klubova.


ŽELJKO ČULINA

zeljko culina 1Poznati zadarski pulmolog i šef Odjela pulmologije Opće bolnice Zadar, dr. Željko Čulina, jedan je od liječnika o kojem pacijenti imaju samo riječi hvale. Osim što je vrlo stručan, on je i susretljiv i ljubazan, što je pacijentima itekako bitno.
Osim toga, branitelji ga često spominju kao liječnika koji im puno pomaže i kojem se uvijek mogu obratiti budući da je i sam hrvatski branitelj.

 

TOMISLAV ĆURKO

tomislav curko 1Iako neki gradovi imaju velikih problema sa smećem tijekom turističke sezone, u Zadru to nije bio slučaj. Poluotok je bio čist, smeće se na vrijeme odvozilo, te je organizacija svega toga bila na vrhunskoj razini.
Zajednička je to zasluga i direktora Čistoće, Tomislava Ćurka, i ostalih djelatnika.


STIPE ZRILIĆ

stipe zrilicZadarski župan svoj posao odrađuje korektno, te se uz njegovo ime, za razliku od mnogih drugih političara, ne vežu nikakve afere.
Osim toga, vrlo često je među građanima, daruje krv, obilazi pučku kuhinju itd., i to u vrijeme kada nisu izbori. Gotovo da ni jedan Dan općine ne propušta, jer želi biti sa stanovnicima Zadarske županije na važne datume.
Zbog svega toga, županu Zriliću raste popularnost.

 

Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog ureÄ‘enja i gradnje  legalizacija bespravno sagradjeni objekata procelnik zeljko letinicŽELJKO LETINIĆ

Županijski odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, na čelu s pročelnikom Željkom Letinićem, odradio je ove godine velik posao oko legalizacije bespravno sagrađenih objekata, te prema broju riješenih predmeta spada među najuspješnije u državi.

 

TOMISLAV MARJAN BILOSNIĆ

Bilosnic 12-800x435Poznati književnik i slikar sve je prepoznatljiviji u inozemstvu, te se njegove pjesme prevode na 15 stranih jezika, što je uspjeh kojim se teško može pohvaliti netko od njegovih kolega. Gostujući u inozemstvu, Bilosnić na najbolji mogući način promovira rodni kraj.


BORIS MARIN I MARKO BUTIĆ

boris marin marko butic 1Nekadašnji vođe navijačke skupine Tornado organizirali su proslavu 50. obljetnice postojanja, te je priređen pravi spektakl na Forumu.
Okupio se velik broj ljudi, te su Boro i Bute još jednom podsjetili kako je Tornado nekad bila moćna i brojna navijačka skupina.

 

JOSO NEKIĆ

joso nekic 1Gradski pročelnik Odjela za školstvo, koji skrbi o brojnim školama i vrtićima, Joso Nekić, unatoč financijskim problemima i manjku u Gradskom proračunu, uspješno odrađuje svoj posao, pa ni oporba ne može naći nešto konkretno za napasti ga. Na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća na štakama je održao izlaganje o planu i programu za 2016. godinu. Iako je taj posao mogao prepustiti zamjenici, nije to učinio.


DENIS KARLOVIĆ

denis karlovicDirektor ŠRC Višnjik od preuzimanja ove dužnosti maksimalno se trudi popraviti poslovanje i smanjiti gubitke. U organizacijskom smislu osjeti se napredak, pa se tako svako malo u dvorani na Višnjiku održavaju koncerti, turniri, i plesne predstave, i i na bazenu je živahno. Finale Vaterpolo kupa Hrvatske odigralo se upravo tamo. Tu je i niz drugih projekata na kojima se radi, a hoće li dati rezultate ostaje za vidjeti.

 

DON IVICA JURIŠIĆ

Zadarski Caritas, na čelu s don Ivicom Jurišićem, i ove je godine vodio brigu o siromašnim i socijalno ugroženim građanima.

Takvih je, na žalost, sve više, ali srećom uvijek postoji mjesto kojem se mogu obratiti i dobiti pomoć.

TONČI ŠANGULIN

tonci sangulin 1Iako se većina restorana i ostalih ugostiteljskih objekata na biogradskoj rivi tijekom zimskih mjeseci zatvori, za poznatog biogradskog ugostitelja Tončija Šangulina to ne važi.
Turisti koji zimi dođu u ovaj grad, uvijek će svoje mjesto naći u ugostiteljskim objektima obitelji Šangulin, u koje rado navraćaju i stanovnici Biograda i okolnih mjesta.

ANTE MARTINAC

ante martinac 1Općina Sukošan jedna je od rijetkih koja ima višak sredstava u proračunu zahvaljujući pažljivom trošenju, ali i činjenici da se značajni projekti u velikoj mjeri sufinanciraju iz EU fondova. Kao prioriteti za iduću godinu navode se dječju vrtići u Gorici i Sukošanu, te prometnica prema Debeljaku, što je dokaz da Općina skrbi o svim mjestima ravnopravno. Napomenimo i to da je izglasavanje proračuna podržala i vlast i oporba u Sukošanu.

FRANE SKOBLAR

frane skoblar 1Tvrtka Turisthotel d.o.o., na čelu s Franom Skoblarom, ostvarila je tijekom protekle godine izvanredne turističke rezultate, što je od iznimnog značaja za Zadar. Tvrtka promiče zadarske znamenitosti i prirodne ljepote na turističkim sajmovima u inozemstvu, što je korisno za sve koji se bave turizmom i žive od njega.

BOŽIDAR KALMETA

bozidar kalmeta 34Iako mu se štošta zamjera, ne može se osporiti da se dobro snalazi i u teškim okolnostima. Neizvjesnost oko podizanja optužnice, konstantni napadi oporbe, pritisak s vrha stranke, itd., samo su neki problemi koji ga muče, no unatoč tome, sve gradonačelničke obveze uredno izvršava i tu mu se ne može ništa prigovoriti.

 


DIJANA VICAN

dijana vicanOtkako je preuzela dužnost rektorice, prof. dr. Dijana Vican, osim stručnog dijela posla, rado boravi među studentima i građanima, te je vrlo pristupačna za razliku od njenog prethodnika, Ante Uglešića. On je izbjegavao kontakte sa studentima, te je njegova nasljednica puno popularnija među mladima. Osim toga, i mnogim generacijama je predavala kao sveučilišna profesorica.
Podsjetimo, i nedavno je zapalila adventsku svijeću u crkvi Sv. Šime i ostala s vjernicima na misi.

ŽELJKO ROGIĆ

 Predsjednik Općinskog suda u Zadru zaslužan je što je ovaj sud iz najgoreg u Hrvatskoj pretvorio u najučinkovitiji, te drastično smanjio broj zaostalih predmeta. Iako u svom poslu nailazi na poteškoće, on i dalje ustrajno radi na smanjenju broja predmeta, kako bi, kada ode s dužnosti iza sebe ostavio što bolje rezultate.
N    E    G     A     T    I     V    C    I

 

IVICA ŠARIĆ

saric 232Zemunički načelnik Ivica Šarić svrstao se među negativce onog trenutka kada nije stao u zaštitu mentalno zaostalog mještanina s kojim su se pojedinci grubo poigrali. Odveli su ga kod prostitutke, snimali mobitelima i onda snimke kasnije dijelili po Facebooku.
Umjesto da o tome obavijestiti policiju i zaštiti ga, Šarić je postupio suprotno – pridružio se onima koji su se izrugivali mladiću.
KARLO NOVOSELIĆ

Nakon skandala koji su se dogodili Anti Jerolimovu, te se on povukao s mjesta načelnika, pala je sjekira u med njegovu zamjeniku Novoseliću. Postao je načelnik, povećala mu se plaća, ali njegova produktivnost je nikakva. Mještani su nezadovoljni, žale se na njegovu nesposobnost, te se i dalje obraćaju Jerolimovu nadajući se da im on može pomoći. Mještani se nadaju da će HDZ na idućim lokalnim izborima imati drugog kandidata za načelnika.

KRSTE RAMIĆ

 

starigrad_krste ramic-1-320x302Iako je Općinsko državno odvjetništvo podiglo protiv načelnika općine Starigrad optužnicu zbog krivotvorenja službenih isprava, on ne razmišlja o ostavci.
Mještane najviše ljuti što ga nikad nema u uredu, a radno vrijeme provodi u prostorijama USKOK-a, policije i obilazeći odvjetnike koji smišljaju strategiju njegove obrane.
Plaća li ih on svojim novcem, ili Općina, nije nam htio odgovoriti.

 

DARKO RADMAN

Protiv poznatog zadarskog pedijatra Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu zbog nesavjesnog liječenja koje je rezultiralo smrću šestogodišnjeg dječaka iz Sv. Filipa i Jakova.
Njega su roditelji uzaludno u više navrata vodili liječnicima tražeći pomoć koja mu nije pružena. Ovaj slučaj potresao je zadarski kraj.

NEDILJKO BUBNJAR

 

nediljko bubnjarPopularnost načelnika Škabrnje opala je otkako je pokušao Srbe iz Biljana pripojiti Općini, protiv čega su oštro ustali branitelji i mještani čije obitelji su ubijene tijekom rata. Nakon toga, Bubnjar je dozvolio da NK Škabrnja ode u stečaj, što je naljutilo mlade sportaše okupljene oko kluba. Kako je krenulo, Bubnjar se ne treba nadati još jednom mandatu.

BRANKO KUTIJA

branko kutija 1Benkovački gradonačelnik razljutio je građane kada je naknadu za novorođene bebe smanjio s 2.000 kn na svega 1.000. Ovih dana Općina Vir isplatila je majkama naknade od 7.500 tisuća kuna za prvo dijete, a 22.500 za npr. treće, što je dodatno naljutilo i rastužilo Benkovčane koji smatraju da je Kutija mogao i bolje napraviti na tom planu.

 

ŽELJKO ŠOŠA

Zeljko Sosa -800x449Skandalom koji je izazvao nakon prijave da je zatočio, maltretirao i fizički zlostavljao Maju Kačanić, uoči parlamentarnih izbora nanio je veliku štetu HDZ-u i vatrogastvu općenito. To što je gospođa povukla prijavu nije ni malo popravilo njegov imidž. Iz HDZ-a očekuju da se počne lagano povlačiti.

 

KRUNOSLAV PEŠIĆ

krunoslav pesic bosanaDirektor biogradske tvrtke Bošana d.o.o. našao se u centru međunarodnog skandala kada su njega i njegove djelatnike državljani Njemačke optužili da su im izdali parkirališne kazne u vrijeme kada oni nisu bili uopće u Hrvatskoj, te da to mogu i dokazati. O ovom slučaju pisali su i njemački mediji, te cijeli slučaj nije nimalo lijepa reklama za grad Biograd.

 

MILE FABIJAN

mile fabijan 2Direktora i inženjere Županijske uprave za ceste građani Biograda optužuju za nestručno postavljanje semafora, zebri i ostalih obilježja u Ulici dr. Franje Tuđmana, u kojoj su u prometnim nesrećama poginule dvije osobe, a niz ih je zadobilo teške ozljede. Zbog toga su Biograđani organizirali potpisivanje peticije kojom traže da se poduzme nešto po tom pitanju.


RUDOLF DVORSKI

rudolf dvorskiIako je nekada bio popularan mlad političar, šefu zadarskih Starčevićanaca pada popularnost, što se najbolje vidjelo po broju preferencijalnih glasova na zadnjim izborima. Dvorski i Ante Josip Šikić hvalili su se da pročišćavač na Smiljevcu više ne smrdi, a sve što su napravili je da su crpljenje cisterni prebacili u noćnu smjenu. Danju ne smrdi, ali noću ljudi umiru od smrada.


ANTE JOSIP ŠIKIĆ

ante josip sikicDirektor gradske tvrtke Odvodnja nije riješio problem smrada koji se širi iz pročišćavača na Smiljevcu. Iako nitko nije očekivao od njega da čarobnim štapićem riješi problem, nimalo pametno nije bilo poslužiti se obmanom. Umjesto danju, cisterne su se počele prazniti noću, te građani danju nisu osjećali smrad. Šikić i Dvorski su se slavodobitno pohvalili kako su riješili smrad. Međutim, građani su sada još ogorčeniji. Neki se žale i na napade bronhitisa.

STIPE KNEŽEVIĆ

stipe knezevic obrtniciNa rad predsjednika Obrtničke komore Zadar mnogi obrtnici imaju prigovora kada je u pitanju organizacija Adventa u Zadru. Kućice na Trgu pet bunara podijelile su se, kažu, na brzinu i bez natječaja, pa su tako mnogi od njih ostali zakinuti. Smatraju da je sve trebalo odraditi transparentnije, a da ih je Knežević o tome trebao izvijestiti na vrijeme kako bi svi mogli ravnopravno konkurirati.


VIKTOR PRTENJAČA

viktor prtenjacaNačelnik općine Polača ovih dana kuka zbog financijskih problema koje općina ima, te spominje kako će morati smanjiti broj zaposlenih koji primaju plaću iz proračuna, a takvih je 20-ak. Pa nemoguće je ne zapitati se što ta mala općina ima zapošljavati toliko ljudi!? Nije ni čudo da im prijeti bankrot.