PISMO MARJANE BOTIĆ MINISTRU NAKIĆU: Osigurajte majkama kvalitetnu skrb u bolnici!

Otvoreno pismo Marjane Botić ministru zdravlja Republike Hrvatske Dariju Nakiću:

Poštovani ministre Nakić,
Obraćam Vam se otvorenim pismom kao politička aktivistkinja, majka i obična građanka ove zemlje koju je zadesila ova Vlada puna bavljenja samom sobom, a ne građankama i građanima kojima je odgovorna.
Vi kao ministar zdravstva imate pri tome tešku ulogu da vrlo važan segment uređujete u takvim okolnostima. Vaše izjave pri tome pokazuju dozu nerazumijevanja zebnje i strahova koje, slobodno mogu reći većina građana osjeća u ovom trenutku, osobito u pogledu prava na liječenje po medicinski i civilizacijski što kvalitetnijim dostupnim standardima.
Standardima liječenja i civilizacijskih odnosa koje svaki građanin ima puno pravo, sukladno ustavnom načelu socijalne države i jednakih prava građana bez obzira na vjeru, spol… i naravno socijalni status, očekivati da budu svima jednaki, kvalitetni i jednako dostupni svima, ponavljam; bez obzira radi li se o bogatom ili socijalno ugroženom građaninu Republike Hrvatske. Zdravlje ste jednako dužni štiti i bogatom i siromašnom i starom i mladom i ženi i muškarcu…

Bilo što drugo unosi dodatne strahove i zebnju koji rezultiraju nervozom, pogoršavanjem odnosa u društvu, smanjenom povjerenju u ionako loše percipiranu Vladu koju predstavljate u najosjetljivijem segmentu koji svi građani posebno pažljivo prate ili koriste kada su u najvećoj potrebi razumijevanja i pomoći od Države, koju svi građani zajedno, po načelu  društvenog ugovora zajedno prihvaćaju i plaćaju.

Posebno Vam se obraćam kao majka koja je oboje djece rodila u Zadarskoj bolnici koja je tada bila Vaša matična bolnica. Drugo dijete upravo dok ste Vi obnašali dužnost ravnatelja. Već tada sam Vam se obratila osobnim pismom koje je ukazivalo na nemila događanja za vrijeme mog prvog poroda. Ta događanja nisu bila uzrokovana nestručnošću liječnika (dapače stručnošću su nadoknadili organizacijske propuste i izbjegli teške posljedice!), dakle sanirali su propuste uzrokovane isključivo neshvatljivom organizacijom bolnice prema kojoj je noću i vikendima najčešće dežuran jedan anesteziolog i jedan kirurg – i to pretpostaviti je na kirurgiji. To naravno dodatno komplicira ionako skuplje provođenje poroda putem carskog reza i stoga se u mnogim slučajevima kad bi carski rez bio potreban – ne provodi ili nerado provodi tijekom noći ili vikenda. Kakve posljedice to može imati po bebu i majku koji ne mogu birati vrijeme poroda, nažalost vidjeli smo i 2009. godine u Zadru, sada u Vinkovačkoj bolnici, a nažalost znamo da nisu jedini.

Zadnji događaj u vinkovačkom rodilištu, pa u isto vrijeme i manji incident sa suprugom i ocem u velikom strahu u zadarskom rodilištu, produkt su takve loše organizacije standarda u bolnicama, osobito standarda u porodiljstvu – koji je ne samo po mojem iskustvu daleko ispod onoga kako bi se zdravstveni sustav i Država morali odnositi prema onima koji bi trebali biti najvrjedniji svima: malim bebama i rodiljama!
Zato Vam se obraćam kako bi Vas zamolila da uvijek i svugdje, ne samo kad se dogode tragični slučajevi, nego recimo primjerice sad u Zadru na indiciju problematičnih događanja, ispitate organizacijske uvjete i odnose u bolnicama, osobito i najviše u porodiljstvu i neonatologiji i boljom organizacijom rada i truda liječnica i liječnika osigurate najbolje moguće standarde lječenja!
Ponavljam; svima jednake, Ustavom Republike Hrvatske zagarantirane standarde, okrenute čovjeku u njegovom punom smislu, jer duša plače kad vidim hvale vrijedne akcije molitve protiv abortusa ispred bolnica, dok se istovremeno onaj jedan, a nije jedini, mali život ugasio jer neki liječnici nisu organizacijom prisiljeni, ako to već kao većina liječnica i liječnika ne rade sami od sebe – dati najbolje u svom radu, dok liječe bilo koga.
Uštede postignite u boljoj organizaciji, dosljednijoj i transparentnoj nabavi i drugim polugama koje ste kao ministar zdravlja dužni unaprijeđivati. Podsjećam Vas da zdravstveni sustav, Vlada u kojoj sudjelujete pa ako hoćete i cijela Država postoje zbog nas građanki i građana, a ne obrnuto.
Hvala Vam na razumijevanju u nadi da sam Vam pomogla u vjerujem i Vama zahtjevnom periodu i želim Vam najveće uspjehe u radu kako bi bili ponosni na Vas kao na zadarskog ministra i humanista.