Plenković istaknuo da je dolazak srpskih političara u Škabrnju važan za pomirbu

Komentirajući situaciju u Škabrnji, gdje se uoči obilježavanja 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, skupljaju potpisi za peticiju kojom se traži nedolazak predstavnika SDSS-a na taj dan, premijer Andrej Plenković podsjetio je da se slična situacija dogodila i lani.

“Sve je to aktivnost Domovinskog pokreta, u političkom smislu, i u Škabrnji i u Vukovaru, dakle čista politizacija u kojoj jedna politička stranka nastoji zlorabiti ključne dane hrvatske povijesti”, ustvrdio je.

Za razliku od takvih stranaka, dodao je, upravo je ova Vlada predložila Hrvatskom saboru da se 18. studenoga proglasi Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

O tome dokle to sve skupa ide, dodao je, govori i današnja Penavina izjava o traženu ostavke potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskim branitelja Medveda.

“Tomo Medved je ne samo hrvatski branitelj, više puta ranjavan, zapovjednik Hrvatskih tigrova, najduže ministar hrvatskih branitelja u povijesti suvremene Hrvatske koji je inicirao donošenje novoga Zakona o hrvatskim braniteljima, Zakona o nestalima, Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata”, poručio je predsjednik Vlade.

Dodao je da je u mandatu ministra Medveda značajno povećan proračun, povećana su prava i ispravljene nepravde, a nema tog događaja u Domovinskom ratu koji se zbio, a da ga baš Tomo Medved uime hrvatske Vlade nije na dostojanstven način obilježio.

A da se ne govori, dodao je, o svemu što je učinjeno u pogledu pronalaženja nestalih pa u konačnici i donošenjem novog zakona temeljem kojeg država, Vlada, ali i drugi akteri, čak i Ured predsjednika je uključen, nastoje s jedinicama lokalne samouprave, gdje se obilježava pojedini događaj iz Domovinskog rata, na jedan konstruktivan način napraviti program koji je dostojanstven, poštuje žrtvu i valorizira doprinos hrvatskih branitelja.

Kako je baš sada, u godini prije izbora, zapitao je premijer Plenković ilustrirajući izrazito veliko politiziranje Domovinskog pokreta, Tomo Medved navodno “ukrao” kolonu u Vukovaru, a lani, preklani ili prethodnih godina nije?

Hrvatska danas ima snage za uključivost, toleranciju i najvažniju vrijednost – pomirbu

Vlada uvažava sve žrtve, osobito Škabrnjana, jer je svima jasno što se tamo dogodilo i naravno da suosjećamo s obiteljima koje su izgubile svoje najmilije u najstrašnijim zločinima koji su se dogodili u Domovinskom ratu, istaknuo je premijer Plenković.

Ali, 32 godine nakon, Hrvatska je ispunila sve svoje nacionalne zadaće i slobodna je i demokratska zemlja, ima svoje institucije, tržišno gospodarstvo, članica je osim OECD-a svega čega članica može biti, i ima snage i za uključivost i za toleranciju i za najvažniju vrijednost, a to je pomirba, poručio je premijer Plenković.

“U jednom trenutku moramo poslati političku poruku pomirbe”, naglasio je.

Upravo zato, kazao je premijer, premda si čini možda i političku štetu u određenom dijelu biračkoga tijela, namjerno danas u vladajućoj većini ima predstavnike manjina jer smatra da je to jedini politički put tolerantnog života u Hrvatskoj.

Pri tome će se, naglasio je, naravno uvijek znati što je istina, procesuirati ratni zločini koji ne zastarijevaju, voditi politika koja ide za istinom i kažnjavanjem onih koji su odgovorni, ali ljudi moraju gledati u budućnost.

Nije slučajno, dodao je, da je gospođa Šimpraga potpredsjednica Vlade, jer, istaknuo je, ona predstavlja ne samo srpsku manjinu, nego i sve druge manjine koje su u parlamentarnoj većini.

Njen dolazak lani u Škabrnju je bio važan, ocijenio je premijer Plenković, kao i dolazak prethodnog potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin ili dolazak predstavnika SDSS-a u Vukovar.

“To su sve važne političke, simboličke geste koje uvažavaju žrtvu, uvažavaju temelje hrvatske države i uvažavaju Domovinski rat, ali tridesetak godina kasnije mi moramo gledati prema budućnosti na način koji nije naivan, ali je konstruktivan”, poručio je.

Upozorio je kako nije dobro za hrvatsko društvo to što se pokušavaju stvarati umjetne podjele i da se stvar politizira do mjere u kojoj će jedan Penava tražiti ostavku Tome Medveda.