Plenković odao počast poginulima u Maslenici, nazočio i general Gotovina Plenković odao počast poginulima u Maslenici, nazočio i general Gotovina
Premijer Andrej Plenković boravi danas u Zadarskoj županiji. Jutros je posjetio Maslenicu, u pratnju ministara Olega Butkovića i Marije Vučković, a susreo se i s... Plenković odao počast poginulima u Maslenici, nazočio i general Gotovina

Premijer Andrej Plenković boravi danas u Zadarskoj županiji. Jutros je posjetio Maslenicu, u pratnju ministara Olega Butkovića i Marije Vučković, a susreo se i s generalom Antom Gotovinom.

Domaćin je bio župan Božidar Longin, a novi načelnik Općine Jasenice, Stipe Vulić, nije se pojavio.

Nazočan je bio i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i bivši ministar Božidar Kalmeta, koji je uvijek nazočan na obilježavanjima važnih obljetnica vezano uz Domovinski rat.

Odali su počast i položili vijenac kod spomen-obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u Vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica ’93.

Premijer Plenković je kazao kako je ovo prigoda da se uoči 29. obljetnice operacije Maslenica prisjetimo svih hrvatskih branitelja, vojnika, policajaca koji su dali svoje živote za hrvatsku slobodu, za državu kakvu su generacije Hrvata željele stoljećima i koju sada imamo i koja je i slobodna i demokratska, razvijena i članica Sjevernoatlanskog saveza i Europske unije (EU).

“Svega toga ne bi bilo bez hrvatskih branitelja. Stoga i ovom prigodom još jednom u ime cijele Vlade uoči sutrašnje velike obljetnice, želim zahvaliti njima i njihovim obiteljima, osobito onima koji su ostali bez najmilijih, za sve što su učinili za Hrvatsku”, kazao je premijer.

General Ante Gotovina prisjetio se vojno redarstvene operacije “Maslenica”.

“Cilj je bio potisnuti snage agresora maksimalno u dubinu kako bi se osigurao slobodan promet širom Hrvatske, stavila u promet zračna luka Zemunik te vratila pod kontrolu brana Peruča. Operacija ja završena, a ciljevi postignuti. Imali smo 180 poginulih i više stotina teško i lakše ranjenih i tim ljudima odajemo počast. Oni su zaslužni što danas imamo suverenu državu, sigurnu zemlju i slobodno društvo.” – naglasio je general Gotovina.

Nakon polaganja vijenaca družio se s mještanima Maslenice koji su sudjelovali u akciji Maslenica, susreo se i s bivšim načelnikom i saborskim zastupnikom Martinom Baričevićem.

General Gotovina susreo se I s roditeljima poginulih branitelja, te im i ovaj put uputio riječi utjehe i podrške.

Po odlasku iz Maslenice, premijer Plenković krenuo je prema Pagu gdje će boraviti tijekom dana.

U popodnevnih satima održat će sastanak sa gradonačelnikom Brankom Dukićem i županom Božidarom Longinom.