Plenković: “VRO Maslenica jedna je od najvažnijih operacija u Domovinskom ratu”

U Zadru se obilježava 30. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica. Bila je to prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske. Maslenica je po mnogočemu bila prekretnica i jedna od najodlučnijih bitaka Domovinskog rata. 

Vojno-redarstvena operacija Maslenica, koju su rano ujutro 22. siječnja 1993. pokrenule Hrvatska vojska i policija, uspješno je završila u 72 sata i ponovno su spojeni sjever i jug zemlje, a neprijatelj je u njoj doživio prvi veći poraz.  Svečanom akademijom odana je počast svim braniteljima i civilima koji su dali život. Vojno-redarstvena operacija Maslenica bila je jedna od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, koja je označila prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata. 

Premijer Andrej Plenković na svečanoj akademiji u povodu VRO-a Maslenica rekao je da je to jedna od najvažnijih oslobodilačkih operacija u Domovinskom ratu.

“Posebno se prisjećamo poginulih u akciji i njihovih obitelji. Njihova će se žrtva trajno pamtiti. Hrvatska je tada pokazala da ima snagu i sposobnost oslobađati svoj teritorij. Te 90-e godine bile su neponovljive, nezaboravne, odredile su smjer razvoja države i društva, a Hrvatska vojska, policija i branitelji temelj su hrvatske države. Vlada će, kao i dosad, davati pozornost svim bitnim datumima iz Domovinskog rata, voditi računa o braniteljima i njihovim obiteljima, rekao je Plenković.