POBJEDA Zadar uz navijače na tribinama srušio Split i osvojio naslov prvaka RH

Košarkaši Zadra pobijedili su Split 84:57 u petoj i posljednjoj utakmici finalne serije hrvatskog košarkaškog prvenstva te su s ukupnih 3:2 u pobjedama, nakon titule u kupu, stigli i do naslova prvaka. Za Zadar je to treći naslov najbolje momčadi u Hrvatskoj i prvi nakon 2008. godine. Utakmica je igrana u Zadru pred nekoliko tisuća navijača.

Oni su stigli na poprište odigravanja utakmice unatoč zabrani i nakon što su probili zaštitnu ogradu. Nakon toga su u Zadru ocijenili da je bolje pustiti ljude da uđu nego stvarati problem, a kako doznajemo, isto je rekla i policija. Direktor kluba Željko Žilavec dobit će prekršajnu prijavu.

Publika na tribinama

Susret je, dakle, igran pred više tisuća ljudi u atmosferi kakva već dulje vrijeme zbog mjera zaštite od koronavirusa nije viđena. Pjesma se orila s tribina i gurala Zadrove navijače prema naprijed nakon lošeg otvaranja utakmice i uvodne tri minute bez postignutog koša. Split takav start domaćina nije iskoristio za veliku prednost, tek za 5:0 koje je ubrzo izgubio i pao u zaostatak iz kojeg se nikako nije mogao vratiti. U uvodnom dijelu tek je Roko Leni Ukić izgledao raspoloženo pa je ubacio 12 od ukupno 29 Splitovih poena u prve dvije četvrtine.

Zadrova serija 14:2, potom proširena na 20:4, riješila je pitanje pobjednika. Premda prednost u tim trenucima nije bila neuhvatljiva za Split, Zadar je uhvatio momentum, gosti su nastavili forsirati tricu i nizati promašaje iza crte i ubrzo se na poluvrijeme otišlo s +20 za sastav Veljka Mršića.

I početak nastavka bio je sličan kraju prvog dijela. Nakon nešto mirnijeg starta Antonio Jordano je vezao dvije trice, svoju petu i šestu na utakmici, Chinanu Onuaku je nastavio pružati sigurnost na obje strane, Justin Carter pogađati i sve je počelo dobivati potvrdu da se Split ne može vratiti.

Jordanove trice i Onuakov double-double

Finalnu seriju je obilježio povratak Splita koji je zakomplicirao finale nakon Zadrove prednosti 2:0 nakon dvije uvodne utakmice. Pobjeda u produžetku i potom uvjerljivo slavlje u četvrtom susretu unijeli su dramu u seriju, no ona je završila na jednak način kao i serija za naslov u sezoni 2007./08. I tada su Zadar i Split odlučivali o prvaku, a i tada je bilo 3:2 za Zadar.

Izvor: Index.hr