POČETAK PROVEDBE PROJEKTA „KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje“ Sv. Filip i Jakov POČETAK PROVEDBE PROJEKTA „KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje“ Sv. Filip i Jakov
Nakon potpisivanja ugovora, 29. listopada 2018. godine započela je provedba projekta „KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje“, s ukupnim proračunom od 2.099,720,06... POČETAK PROVEDBE PROJEKTA „KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje“ Sv. Filip i Jakov

Nakon potpisivanja ugovora, 29. listopada 2018. godine započela je provedba projekta „KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje“, s ukupnim proračunom od 2.099,720,06 HRK, koje sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.784.762,05 HRK, odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok se ostalih 314.958,01 HRK odnosno 15% ukupnih bespovratnih sredstava, osigurava iz Državnog proračuna RH.

Projekt je predstavljen javnosti 18. prosinca 2018. godine u prostorijama Kina u Sv.Filip i Jakovu. Pred preko 60 nazočnih u publici projekt je predstavio voditelj Ivan Matić, a nazočnima su se obratili predsjednica Udruge “U Pokretu” Lucija Mikas te Darko Mikas, predstavnik Općine Sv. Filip i Jakov.
Nositelj je Udruga za kulturu i umjetnost “U Pokretu”, uz partnerstvo Zajednice udruga “Centar nezavisne kulture”, te Općine Sv. Filip i Jakov, a prijavljen je na poziv Kultura u centru – potpora razvoju javno – civilnog partnerstava u kulturi.
Glavni cilj jačanje je kapaciteta članova i zaposlenika OCD-ova i javnog sektora, u svrhu kreiranja zajedničkog modela sudioničkog upravljanja u kulturi i uključivanje građana u stvaranje većeg broja kulturnih i umjetničkih projekata u lokalnoj zajednici, uz paralelnu preobrazbu starog kina u Općini Sv. Filip i Jakov u KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje.
Tijekom provedbe, u trajanju od 20 mjeseci, kroz različite aktivnosti osnažit će se i uspostavit suradnja između OCD-ova i Općine Sv. Filip i Jakov. Projektne aktivnosti pridonijet će povećanju kvalitete života, afirmaciji kulturnog identiteta i razvoju civilnog društva, te se će se riješiti problem manjka kulturnih sadržaja, ne umreženosti javnog i civilnog sektora, ali i manjka kvalitetnih projekata u području kulture.

– nastavak slijedi –

Smanjit će se socijalna isključenost stanovništva, te stvoriti pozitivno ozračje u kojem svaki član zajednice aktivno stvara kulturu prilagođenu potrebama i željama zajednice. S tim u skladu osmislit će se i napraviti manifest, koji će definirati sve daljnje aktivnosti KINA i nakon završetka projekta, a koji će biti dio strategije sudioničkog upravljanja u kulturi.napraviti manifest, koji će definirati sve daljnje aktivnosti KINA i nakon završetka projekta, a koji će biti dio strategije sudioničkog upravljanja u kulturi.

Također, namjera je kinu vratiti stari sjaj, jer je kino Sv. Filip i Jakov, prije Domovinskog rata, slovilo za jedno od najboljih kina u Dalmaciji, a sama kino dvorana i danas služi, kao jedino mjesto okupljanja i izvođenja kulturno-zabavnih manifestacija svih šest naselja općine.
Projektom je predviđena adaptacija i opremanje kinodvorane i predvorja, koje bi se pretvorilo u tinel, odnosno dnevni boravak za druženje i različite aktivnosti, mnoštvo kulturno-umjetničkih manifestacija i edukativnih radionica, od integrativnih procesa, dramskih i plesnih predstava, izložbi, do lokalnih klasika poput Fjaka film festivala, te neformalnih druženja u tinelu.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.