Podjelom zahvalnica završen je 7. Međunarodni festival čipke Podjelom zahvalnica završen je 7. Međunarodni festival čipke
Podjelom zahvalnica završen je 7. Međunarodni festival čipke koji je tijekom tri dana održavanja sadržavao bogat i raznovrstan program. Posljednjeg dana festivala na Trgu... Podjelom zahvalnica završen je 7. Međunarodni festival čipke

Podjelom zahvalnica završen je 7. Međunarodni festival čipke koji je tijekom tri dana održavanja sadržavao bogat i raznovrstan program.

Posljednjeg dana festivala na Trgu Petra Krešimira IV članovi Gradske glazbe Pag održali su koncert. Na završnoj ceremoniji zatvaranja domaćini su zahvalili čipkaricama iz stranih zemalja i Hrvatske, ali i domaćim paškim čipkaricama na svemu što su pokazale ovih dana festivala i na bogatstvu koje su njihove ruke stvorile. Zahvalnice su uručene i svima koji su se uključili u bogat program festivala.

Svakako najveća novina bio je hologram “Čarolija Paga” koji  se prikazivao na glavnom gradskom trgu i u prekrasnoj atmosferi prikazivao ljepotu paške čipke, narodne nošnje i simbola grada. Projekcije su rađene na vodenom zidu i pročelju Zborne crkve Marijina Uznesenja, pa je tako bilo jedinstveno vidjeti  pročelje crkve  s velikom paškom čipkom.

Postavljeno je nekoliko izložbi u staroj gradskoj jezgri – u Kneževom dvoru, Galeriji paške čipke, u benediktinskom samostanu Sv. Margarite, u Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja, u crkvi Sv. Jurja izložba  Foto kluba Pag i u Etno kući KUD-a Družina.

Članovi KUD-a Družina šetnjom po gradu i nastupom na Trgu Petra Krešimira IV pokazali su svu ljepotu i posebnost paške narodne nošnje.

Program Stara paška ulica kojeg izvode članovi Udruge Paška alka izazvali su veliku pozornost jer pokazuju kako se živjelo u Pagu do sredine 20. stoljeća.

Kako nastaje paška čipka moglo se vidjeti na radionici Moji prvi punti koju je vodila čipkarica Jasna Magaš.

Prekrasan dojam ostavila je ženska klapa Peružini koncertom na glavnom trgu, a završni pečat dao je koncert kvarteta Gioccchino u Kneževom dvoru.

Na ovogodišnjem festivalu čipke čipkarsko umijeće predstavile su čipkarice iz Češke, Italije, Mađarske, Poljske, Rusije, Slovačke, Švicarske i Hrvatske.

Domaćini su se potrudili da posjetitelji i gosti festivale osjete dobrodošlicu i da upoznaju tek dio bogate kulturne baštine grada Paga u kojoj posebno mjesto zauzima paška čipka koja je zbog svoje vrijednosti i ljepote priznata je kao nematerijalna kulturna baština od strane UNESCO-a.Upravo to je bio i povod začetka održavanja festivala kako bi odala zahvala vrijednim rukama paških čipkarica pokrenut je ovaj festival je

Ove godine festival se održavao  pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te Ministarstva kulture RH, Ministarstva turizma RH, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije.

Festival , posvećen ljepoti i tradiciji paške čipke organiziraju Grad Pag, Turistička zajednica grada Paga i Udruga paških čipkarica Frane Budak, a sponzor ovogodišnjeg festivala je Erste banka.