Poduzetnik Ante Katalinić: Treba motivirati i educirati mlade za bavljenje politikom

Miranda Jamnicki, predsjednica Gradskog odbora HSP Ante Starčevića, poslala je priopćenje za javnost. Objavljujemo ga u nastavku:

POLITIČKI ANGAŽMAN MLADIH – Jučer smo održali predavanje o mladima i njihovoj uključenosti u politička zbivanja. Inicijativa je bila da se mladi okupe, te razmjene ideje i vizije. Na ovaj način smo željeli motivirati i educirati mlade za aktivno sudjelovanje i kreiranje političkih odluka – rekao je Ante Katalinić, predsjednik MO HSP AS Stari Bokanjac… uspješni poduzetnik, a ujedno živio i odrastao u Francuskoj, te iz druge perspektive prenio svoja iskustva mladima. Nažalost, postoje predrasude o politici kao nečemu lošem, što proizlazi iz klijentelizma i korupcije kojemu svakodnevno svjedočimo. Veliki problem je i nezainteresiranost, što dovodi do socijalne isključenosti.

Zato treba potaknuti želju za uključivanjem i promjenama, jer o političkim odlukama ovisi i kvaliteta života. Zato je uključenost izuzetno bitna – rekla je Miranda Jamnicki Doimi di Delupis, predsjednica GO HSP AS Zadar. Politička aktivnost mladih unaprijeđuje i život zajednice. Zapravo vidi se volja i briga za istu. Razvija se osjećaj pripadnosti.

Mladi sa svojim idejama i vizijama uvijek su nosioci promjena u društvu. Njihov politički utjecaj je vrlo slab. Zato ih je vrlo bitno što više informirati kroz razne tribine, educirati ih o drugim vještinama: debatiranje, uključivanje u razne platforme za mlade po uzoru na EU. Budući da su vrlo vješti sa novim tehnologijama, kreativni i brzo uče treba ih usmjeriti u tom pravcu jer je to važno za društveni napredak. Politika htjeli mi to ili ne, utječe na naše živote i može nam pomoć da provedemo naše ideje u djelo. Periklo:

“Ako nisi zainteresiran za politiku, to ne znači da politika nije zainteresirana za tebe.”