Pokojna Nives Šimatović Predovan predložena za nagradu Grada Zadra za životno djelo!

Zadarski Forum žena zajedno sa šest udruga koje aktivno sudjeluju u kulturnom životu Zadra na području plesa i scenske umjetnosti odgovorio je na Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Grada Zadra za 2016. godinu te je predložio da se Nagrada Grada Zadra za životno djelo posthumno dodijeli našoj sugrađanki Nives Šimatović Predovan.

Nives Šimatović Predovan koreografkinja, pedagoginja, nastavnica u glazbenoj školi Blagoje Bersa, plesačica, voditeljica Zagrebačkog plesnog ansambla rođena je 3. prosinca 1950. godine u Zagrebu, a preminula 6. studenog 2003. godine. Zbog ljubavi je došla u Zadar i donijela mu svoju strast za plesom. Zajedno sa Sanjom Petrovski osnovala je Zadarski plesni ansambl, prvi i jedini takav u Dalmaciji. Nošena ljubavlju prema plesu, gradu Zadru i odgoju mladih generacija nije prestala plesati niti u najtežim trenutcima kada je u granatiranju Zadra teško oštećena glazbena škola Blagoje Bersa u kojoj je radila. Dugogodišnji impresivan pedagoški rad ostavio je neizbrisiv trag na međunarodnom plesnom podiju. Umjetnički rukopis Nives Šimatović Predovan i danas živi kroz brojne plesne udruge i mlade koji dokazuju njeno načelo da ples mora biti dostupan svima. Plesna udruga Gesta uz suorganizaciju Grada Zadra, Zadarske županije i Turističke zajednice Grada Zadra već dugi niz godina organizira međunarodnu plesnu manifestaciju u sjećanje na Nives Šimatović Predovan koja predstavlja izuzetan doprinos u promicanju i razvoju plesne umjetnosti.
Nives Šimatović Predovan je kao plesna pedagoginja odgojila generacije plesača i plesačica grada Zadra i osigurala budućnost umjetničke i plesne scene grada Zadra.
Inicijativu su podržali Zadrski plesni ansambl, plesne udruge Gesta i Nimeta, baletna udruga Pirueta, amaterska kazališna udruga Zalet i Teatro VeRRdi, udruge koje su svaka na svoj način umjetnička ostavština Nives Šimatović Predovan.
Nagrada Grada Zadra za životno djelo dodjeljuje se već 25 godina i do sada su je dobili 34 muškarca, udruge ili institucije koje su svojim djelovanjem zadužile Zadar i doprinijele njegovom gospodarskom, socijalnom i kulturnom razvitku.
Ako Odbor za dodjelu javnih priznanja odluči nagradu za životno djelo dodijeliti Nives Šimatović Predovan bit će to prvi put da je laureat žena.
Mišljenja smo kako Nives Šimatović Predovan svojim umjetničkim životom i profesionalnim djelovanjem zaslužuje Nagradu Grada Zadra za životno djelo.

Tatijana Petrić, predsjednica Foruma žena SDP-a Zadar

 

Foto: Zadarski list