Pokreće se novi program za razvoj Ravnih kotara i Bukovice

Na sastanku s predstavnicima gradova i općina održanom u Benkovcu, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić predstavio je novi program podrške gospodarskoj i društvenoj revitalizaciji Ravnih kotara i Bukovice.

Novi Program pokrenut je kao dodatni iskorak u pružanju podrške koje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU pruža slabije razvijenim područjima Zadarske županije.

Novi Program objedinjuje područje Ravnih kotara i Bukovice u Zadarskoj županiji te na jugu Neretvansku dolinu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ukupno je za Program osigurano 5,5 milijuna eura kojim će se kroz 3 godine ulagati u gospodarsku, društvenu i komunalnu infrastrukturu na ovim područjima.

Ova ulaganja ključna su za postizanje održivog gospodarskog razvoja, poboljšanje kvalitete života i sprječavanje daljnjeg iseljavanja te poticanje razvoja ključnih gospodarskih sektora.  

„Uz postojeće programe za Slavoniju, Baranju i Srijem, Gorski kotar, Dalmatinsku zagoru, Liku, Banovinu i Karlovačku županiju, novim programom zaokružujemo ulaganja u demografsku i gospodarsku revitalizaciju područja koja se suočavaju sa demografskim i gospodarskim razvojnim izazovima, a s ciljem njihovog ujednačenog razvoja. Jutros smo na sastanku s gradonačelnicima i načelnicima te županom predstavili novi program koji se planira raspisati ovaj tjedan, nakon čega će se moći kandidirati projekti koji su od vitalne važnosti za razvoj Ravnih kotara i Bukovice. Time kao Ministarstvo i Vlada dajemo snažnu i trajnu podršku razvoju Ravnih kotara i Bukovice jer znamo koliko su oni važni za ukupni razvoj Zadarske županije“, poručio je ministar Erlić.

———

Novim Programom u Zadarskoj županiji obuhvaćeni su gradovi Benkovac i Obrovac te općine Lišane Ostrovičke, Stankovci, Galovac, Polača, Škabrnja, Zemunik Donji i Poličnik, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji grad Metković te općine Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje.

Kroz Program će se ulagati u gospodarsku infrastrukturu, uključujući poduzetničke zone, poljoprivredni sektor i promet, društvenu infrastrukturu, uključujući predškolske i školske građevine te građevine zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, kao i komunalnu infrastrukturu, uključujući sekundarnu vodovodnu mrežu te projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Javni poziv na iskaz interesa za financiranje projekata prema Programu za 2024. godinu bit će objavljen na internetskoj stranici Ministarstva razvoj.gov.hr.