Policajci održali predavanje   učenicima u Benkovcu o trgovini ljudima Policajci održali predavanje   učenicima u Benkovcu o trgovini ljudima
Povodom „Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima“ koji se obilježava 18. listopada, policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika u suradnji sa policijskim službenicima Odjela organiziranog kriminaliteta Službe... Policajci održali predavanje   učenicima u Benkovcu o trgovini ljudima

Povodom „Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima“ koji se obilježava 18. listopada, policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika u suradnji sa policijskim službenicima Odjela organiziranog kriminaliteta Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske  održali su edukativna predavanja učenicima završnih razreda Srednje škole „Kneza Branimira“ Benkovac. 

Učenici su educirani o obilježjima kaznenog djela trgovanja ljudima, rizicima kojima su izloženi, važnosti prevencije odnosno važnosti samozaštitnog ponašanja svakog pojedinca te važnosti dojave policiji svakog sumnjivog ponašanja koje se može dovesti u vezu s ovim kaznenim djelom.

Tijekom predavanja koristili su se sadržaji iz kampanje „Dvije djevojčice“  i preventivne akcije „Zajedno“  u kojima aktivno sudjeluju djelatnici  Ministarstva unutarnjih poslova. 

Navedene aktivnosti i  kampanje provode se s ciljem osvještavanja rizika kojem su izložene mlade osobe koje su privlačnim ponudama o zaposlenju ili iz nekih romantičnih razloga odlučile putovati u druge zemlje. U Republici Hrvatskoj kampanju provodi CESI u suradnji s Veleposlanstvom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Ministarstvom unutarnjih poslova RH,  Pravobraniteljicom  za ravnopravnost spolova i Uredom VRH za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Učenicima škole „Kneza Branimira“ policijski službenici su skrenuli pozornost na činjenicu da  manjak životnog iskustva i nedostatak informacija čini mlade ljude najranjivijom  i najrizičnijom grupom žrtava trgovanja ljudima. Teže   mogu prepoznati  tko su glavni negativci u svijetu oko njih. Žrtve trgovanja ljudima nerado prijavljuju i svjedoče o paklu koji su prošli, o čemu je svoja iskustva izložila policijska službenica Službe kriminalističke policije.

Policijski službenici za prevenciju objasnili su učenicima da je trgovanje ljudima jedan proces koji obuhvaća više faza od vrbovanja preko transporta do eksploatacije osobe koja se tada pretvara u robu te se  sa  njom postupa po principu ponude i potražnje.

U suvremenim uvjetima sve veću opasnost predstavlja pronalazak žrtve preko društvenih mreža preko kojih mladi ljudi sve više komuniciraju, što je posebno naglašeno tijekom predavanja. Prikazan je i kratki film pod nazivom „Dvije djevojčice“ u kojem se prikazuju primjeri načina na koji se varaju djevojke, odnosno kako počinje njihovo iskorištavanje, a navedeni  su i primjeri iskorištavanja mladića koji su bili  žrtve trgovanja ljudima.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.