Policija kazneno prijavila Zorana Pelicarića, načelnika Općine Sv. Filip i Jakov

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom i nadležnim inspektoratom proveli su kriminalističko istraživanje nad tri hrvatska državljanina u dobi od 60, 51 i 39 godina koje se sumnjiči za kazneno djelo iz domene kaznenih djela protiv okoliša.  

Naime, 60-godišnjaka se sumnjiči da je u veljači 2023. godine, u svojstvu naručitelja, kao odgovorna osoba tijela jedinice lokalne samouprave, s 51–godišnjim hrvatskim državljaninom, odgovornom osobom trgovačkog društva, u svojstvu izvođača, sklopio ugovor o izvođenju radova uređenja dijela plaže na području zadarske županije, kao i da je s 39–godišnjim hrvatskim državljaninom, odgovornom osobom drugog trgovačkog društva, u svojstvu isporučitelja, sklopio ugovor o provedbi nadzora na gradilištu tijekom gradnje.

Temeljem sklopljenih ugovora i u skladu s idejnim projektom za uređenje dijela plaže, projektiranim od strane trgovačkog društva iz Splita, protivno propisima, u vremenu od  sredine veljače do kraja lipnja 2023. godine, dijelom na čestici zemljišta na pomorskom dobru te dijelom u moru ispred navedene čestice, izvedeni su građevinski i drugi radove na uređenju plaže, bez prethodnog ishođenja izvršne i pravomoćne građevinske dozvole propisane Zakonom o gradnji.   Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv trojice osumnjičenih podnesena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru zbog  sumnje da su počinili kazneno djelo Protupravna gradnja.