Policija najavljuje akciju „Alkohol-droga“

Analizom stanja sigurnosti prometa na cestama Policijske uprave zadarske, usporedbom za prvih jedanaest mjeseci prošle i ove godine, razvidno je  povećanje u ukupnom broju prometnih nesreća sa 1940 na 1975, smanjenje broja smrtno stradalih osoba sa 19 na 14, povećanje broja teže ozlijeđenih osoba sa 171 na 199 te povećanje broja lakše ozlijeđenih osoba sa 541 na 547.

Iz navedenog se može zaključiti kako, ukupno stanje sigurnosti u prometu na cestama na području PU zadarske, nije u potpunosti  zadovoljavajuće, jer je unatoč smanjenju broja smrtnog stradavanja povećan broj lakše i teže ozlijeđenih osoba.

U prvih 11 mjeseci 2016. godine vozači pod utjecajem alkohola (koncentracija iznad 0,5 g/kg) su sudjelovali u 200 prometnih nesreća čije su posljedice bile 1 smrtno stradala osoba, 26 teško i 77 lakše ozlijeđenih osoba.

Prema svojstvu sudionika stradalih u navedenih 200 prometnih nesreća, sudjelovalo je 64 vozača (18-teške i 46 lake  ozljede), 38 putnika (1 poginuli,6 teške i 31 lake ozljede) te dva pješaka (teške ozljede).

Navedeni podaci , jasno ukazuju na opasnost vožnje pod utjecajem alkohola u odnose na sve sudionike u prometu.

Iz navedenih razloga Policijska uprava Zadarska, u noći sa subote na nedjelju, od 22 do 6 sati, najavljuje  provedbu akcije „Alkohol-droga“.

Pojačani nadzor u prometu vršit će se na području cijele policijske uprave, s naglaskom na mjesta na kojima su se do sada događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Ovim putem apeliramo na sve sudionike prometa da, s obzirom na teška stradavanja u prometnim nesrećama, razmišljaju o možebitnim posljedicama koje mogu počiniti za upravljačem vozila, uz preporuku da ostave vozilo kod kuće i služe se javnim i taxi prijevozom ili da vozilo obvezno daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirale alkohol.

Isto tako, budite svjesni kako je vožnja pod utjecajem alkohola “VOŽNJA VISOKOG RIZIKA” te nemojte sjedati za upravljač svoga vozila ukoliko ste pili alkohol.