Policijska uprava zadarska najavljuje pojačani nadzor u prometu

Od 06. do 16. studenog 2015. godine na području PU zadarske, a povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta “Martinja”, očekuje se povećani broj sudionika u prometu stoga ovom prigodom Policijska uprava zadarska najavljuje pojačani nadzor svih sudionika u prometu, a posebno vozača motornih vozila.

Pojačani nadzor u prometu obavljati će se na području cijele Policijske uprave, a poglavito na mjestima na kojima su se do sada događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Iz policijske statistike izdvajamo podatak da je kroz provedbu raznolikih policijskih aktivnosti, a zbog vožnje pod utjecajem alkohola, u prvih deset mjeseci ove godine, oduzeto 1099 vozačkih dozvola.

Analiza uzroka prometnih nesreća pokazuje da je alkoholi dalje dominantan  problem  sa stanovišta sigurnosti prometa, naročito izražen u vrijeme blagdana i vikenda, te da se kao najčešći sudionici nesreća, a istovremeno prouzročitelji istih, pojavljuju mladi vozači (kako po godinama starosti, a naročito po vozačkom stažu).

Naglašavamo da se u prvih  deset  mjeseci ove godine dogodilo ukupno 199 prometnih nesreća, u kojima su vozači bili pod utjecajem alkohola, te su za posljedicu imale79 lakše ozlijeđenih osoba, 30 teško, dok su 3 osobe smrtno stradale.

Stoga ova Policijska uprava apelira na sve sudionike prometa da obzirom na teška stradavanja u vrijeme Martinja razmišljaju o možebitnim posljedicama koje mogu počiniti za upravljačem svoga vozila, uz preporuku da ostave vozilo kod kuće i služe se javnim i taksi prijevozom ili da vozilo obvezno daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirali alkohol.

Takvim postupkom, izbjeći ćete veće štetne posljedice (prometnu nesreću, ozljeđivanje u prometu ili smrt), kao vlastite, tako i drugih sudionika u prometu.

Naime, pod utjecajem alkohola opasne se situacije ocjenjuju manje opasnim ili čak bezopasnim. Istovremeno, vlastite se sposobnosti precjenjuju a sigurnost vožnje smanjena je i pri manjim razinama alkohola u krvi.

Iz svega navedenog, da se zaključiti da sigurna vožnja zahtijeva dobar vid, zdravo rasuđivanje i brze reakcije, a alkohol zasigurno negativno utječe na sve tri komponente. Pri koncentraciji alkohola od 0,5 promila rizik od događanja prometnih nesreća povećava se za 2 puta, kod 0,8 promila 10 puta, a kod 2,0 promila rizik je veći čak 80 puta.

S tim u svezi dajemo savjet svim vozačima:  “Nemojte piti i voziti! Vjerujte nam, ne  isplati se … “.