Policijski službenici održali učenicima korisno predavanje o trgovini ljudima Policijski službenici održali učenicima korisno predavanje o trgovini ljudima
Povodom obilježavanja Europskog dana zaštite žrtava kaznenih djela” koji se obilježava svake godine 22. veljače, danas su policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika u... Policijski službenici održali učenicima korisno predavanje o trgovini ljudima

Povodom obilježavanja Europskog dana zaštite žrtava kaznenih djela” koji se obilježava svake godine 22. veljače, danas su policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika u suradnji sa policijskim službenicima Odjela organiziranog kriminaliteta Službe kriminalističke policije PU zadarske i stručnim suradnicima iz Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru održali  edukativna predavanja učenicima završnih razreda Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru.

Učenici su educirani o obilježjima kaznenog djela trgovanja ljudima, rizicima kojima su izloženi, važnosti prevencije odnosno važnosti samozaštitnog ponašanja svakog pojedinca, te važnosti dojave policiji svakog sumnjivog ponašanja koje se može dovesti u vezu s ovim kaznenim djelom.
Tijekom predavanja koristili su se sadržaji iz kampanje  “Dvije djevojčice“  i  akcije „Zajedno“  u kojima aktivno sudjeluju djelatnici  Ministarstva unutarnjih poslova. Navedene aktivnosti i  kampanje provode se s ciljem osvještavanja rizika kojem su izložene mlade osobe koje su privlačnim ponudama o zaposlenju ili iz nekih romantičnih razloga odlučile putovati u druge zemlje.
Policijski službenici su učenicima skrenuli pozornost na činjenicu da  manjak životnog iskustva i nedostatak informacija čini mlade ljude najranjivijom  i najrizičnijom grupom žrtava trgovanja ljudima. Teže mogu prepoznati  tko su glavni negativci u svijetu oko njih. Žrtve trgovanja ljudima nerado prijavljuju i svjedoče o paklu koji su prošli, o čemu je svoja iskustva izložila policijska službenica Odjela organiziranog kriminaliteta Službe kriminalističke policije.
Policijski službenici za prevenciju objasnili su učenicima da je trgovanje ljudima jedan proces koji obuhvaća više faza od vrbovanja preko transporta do eksploatacije osobe koja se tada pretvara u robu te se  sa  njom postupa po principu ponude i potražne.
Viša stručna suradnica sa Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru upoznala je učenike sa pravima koje imaju žrtve ukoliko se kazneno djelo ipak dogodi s posebnim osvrtom na žrtve trgovanja ljudima sukladno ZKP-u.
Također je učenike upoznala sa djelokrugom rada Odjela za podršku žrtvama i svjedocima. Obrazložila je što sve obuhvaća pružanje emocionalne podrške te koja pitanja najčešće imaju žrtve prilikom dolaska u sudnicu.
U suvremenim uvjetima sve veću opasnost predstavlja pronalazak žrtve preko društvenih mreža preko kojih mladi ljudi sve više komuniciraju, što je posebno naglašeno tijekom predavanja. Prikazan je i kratki film pod nazivom „Dvije djevojčice“ u kojem se prikazuju primjeri načina na koji se varaju djevojke, odnosno kako počinje njihovo iskorištavanje, a navedeni  su i primjeri iskorištavanja mladića koji su bili  žrtve trgovanja ljudima.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.