POLIČNIK Poduzetnica Matea Bradica na bazi pčelinjeg voska proizvodi kozmetiku POLIČNIK Poduzetnica Matea Bradica na bazi pčelinjeg voska proizvodi kozmetiku
Mlada zadarska poduzetnica Matea Bradica spojila je svoju dugogodišnju ljubav prema prirodi i planinarenju s potrebom da zaštiti i regenerira kožu kroz proizvode BETA... POLIČNIK Poduzetnica Matea Bradica na bazi pčelinjeg voska proizvodi kozmetiku

Mlada zadarska poduzetnica Matea Bradica spojila je svoju dugogodišnju ljubav prema prirodi i planinarenju s potrebom da zaštiti i regenerira kožu kroz proizvode BETA blends. Oštri uvjeti na planinama zahtijevaju ozbiljan pristup pa je tako odlučila stvoriti melem zanimljivog imena – In the Wild. Kad je shvatila da se prijateljima sviđa, odlučila je pokrenuti posao. 

Bradica je po struci ekološka tehničarka, a educirala se i za wellness terapeuta. Posljednjih je nekoliko godina proučavala aromaterapiju i sama razvijala proizvode za obitelj i prijatelje, a u travnju se odlučila otvoriti obrt za proizvodnju prirodne kozmetike imena Vilinski kukovi. 

Do sada je razvila četiri proizvoda u dvije linije, BETA blends Outdoor i BETA blends Summer, a sljedeća linija je u fazi testiranja. Osnova svih njenih proizvoda su pčelinji vosak i kombinacija biljnih i eteričnih ulja. 

– Zapravo je tu oduvijek bila ljubav prema aromaterapiji, a i prirodnoj kozmetici i samoj njezi kože i tijela. Paralelno s tim, uključenost u outdoor svijet, dinamičan način življenja i strast prema boravljenju u prirodi, nekako su tražile da pronađem jednostavno i kompaktno, a funkcionalno, pojasnila je Bradica. 

Prvi proizvod je In the wild – face & hands balm, iz linije Outdoor blends, namijenjen za iritiranu kožu i za svakodnevnu njegu lica i ruku. 

– Na društvenim mrežama naziv brenda je BETAblends zato što je blend eteričnih ulja koji krasi određeni proizvod i daje mu karakterističan miris, a i samu funkcionalnost. Prvi proizvod koji sam razvila je balm za ruke, lice i općenito sve dijelove na tijelu koji su iziritirani ili oštećeni. Tako je zapravo krenula priča, sa izloženosti na vjetru i suncu, prstima u stijeni… Unutra je pčelinji vosak, ulje pšenične klice, vučji trn, gotu kola i blend šest eteričnih ulja, kazala je Bradica pa objasnila da u proizvodnji koristi mediteranska, ali i egzotična ulja biljaka koje ne rastu na našem području, zbog njihove sposobnosti.

Drugi proizvod je dezodorans, također u obliku melema,3 imena Roots, zemljanih mirisnih nota. Upravo je pokrenula i novu liniju proizvoda, za ljubitelje sunca. Tako je proizvod Spicy Sunset namijenjen za ubrzano tamnjenje. Temeljni sastojak zbog kojeg dobro djeluje je pulpa vučjeg trna. Trenutno radi na razvoju novog proizvoda iz iste linije koji će se zvati Velvet touch – aftersun body balm, a u planu je i treća linija proizvoda u kojoj će biti melem za tetovaže. 

Svu kozmetiku radi ručno, uglavnom sama. Proizvodi su koncentrirani, zbog čega je intenzitet djelovanja jači. Rade se bez dodatka konzervansa i vode. 

– Prednosti takve formulacije su ekološka održivost jer se tako smanjenje potrošnja pitke vode i dugotrajnost jer nisu razrijeđeni, stoga je potrebna manja količina za korištenje. Većina klasičnih kremica na tržištu sadrži oko 90 posto vode. 

Jako je zadovoljna kako je posao krenuo. Brzo proda sve što proizvede i trenutno radi na dogovoru s trgovcima. 

– Odaziv je dobar, a pozitivni komentari i recenzije su ono što me pokreće i što mi daje motiv da idem dalje. Netko će reći da nije vrijeme za poduzetne vode, ali vjerojatno pravo vrijeme ne postoji. Subjektivno gledano na vlastiti životni put, sad je, vjerujem, pravi moment.

Ime njenog startupa je Vilinski kukovi, još jedna asocijacija na Velebit koji toliko obožava. Sjedište je u gospodarskoj zoni Grabi, upravo u Centru za razvoj edukaciju koji je zamišljen kao središte za unaprjeđenje poslovanja u industrijama koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode. 

– Ideja je bila naći inkubator koji  mlade poduzetnike, a onda mi je prijateljica spomenula Centar u Poličniku. Kad sam to vidjela, odmah sam shvatila pa da, to je to. Mi smo idealna kombinacija. Oni su koncentrirani na ljude koji rade kozmetiku sa pčelinjim voskom, a ja radim baš to. I onda je nekako red da se udružimo. 

Bradica trenutno svoje proizvode plasira na domaćem tržištu, a plan joj je uskoro izaći i na europsko. 

Osim Vilinskih kukova, u Centar su svoju proizvodnju preselili i Ljekovito bilje Jerkin j.d.o.o., koji u zakupu imaju punionicu meda gdje prerađuju ljekovito bilje te proizvode razne ljekovite pripravke na bazi meda, propolisa i pčelinjeg otrova, a tu su i drugi korisnici. Na katu zgrade u zakupu je pet ureda u kojima svoje uredsko poslovanje obavljaju Energovizija d.o.o., Komunalno poduzeće Poličnik d.o.o., TZO Poličnik, Sun invest group d.o.o. za proizvodnju električne energije te Gryphus security services d.o.o. za tjelesnu zaštitu. 

– Imamo sklopljen Ugovor o poslovnoj suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar koji koristi kemijsko-mikrobiološki laboratorij. Imamo sklopljen ugovor o korištenju prostora s Lokalnom akcijskom grupom “BURA” koja petkom dolazi u Centar radi održavanja tjednih individualnih sastanaka s poljoprivrednicima područja općine te s predstavnicima Udruga u svrhu besplatnog savjetovanja o mogućnostima financiranja preko Programa Ruralnog razvoja RH te ostalih EU institucija. Imamo sklopljene Sporazume o suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) te sa Ustanovom za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije (INOVAcija). To su poduzetničke-potporne institucije koje će povremeno koristiti prostor, s time da je i  naš Centar za razvoj edukaciju Poličnik također registriran kao poduzetničko-potporna institucija u Jedinstvenom registru poduzetničke infrastrukture – JRPI Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, rekla je Privremena ravnateljica Centra Sanja Glavan. 

Načelnik Općine Poličnik, Davor Lončar, kazao je da je zadovoljan radom i popunjenošću Centra za razvoj i edukaciju. Posebno je istaknuo edukacijski aspekt. 

– Skoro svakodnevno imamo događanja u Multimedijalnoj dvorani, koju koriste razni gospodarstvenici iz naših poslovnih zona za edukaciju svojih djelatnika kao i  za razne druge interne aktivnosti. Svima je zajednički interes da Centar radi i da u njemu ima događanja, a posebno edukacijskih. 

Lucija Adžić