Položeni vijenci i zapaljene svijeće u sjećanje na žrtve Domovinskog rata

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika na mjesnom groblju kod župne crkve sv Mihovila u organizaciji MO Vukšić, 27.rujna obilježen je spomen na 15 žrtava Domovinskog rata i 24. godišnjica progona žitelja.

Tim povodom, žrtvama su se poklonili predstavnici Grada Benkovca, na čelu s gradonačelnikom Brankom Kutijom, zamjenici gradonačelnika  Svemir Vrsaljko i Frane Tokić, predstavnici benkovačke udruge UHDDR-a, koje je predvodio dopredsjednik  Ljube Banović. Sv misu i odriješenje za sve ubijene i poginule dao je mjesni župnik fra Damir Čikara-Ćiro.
Žrtvama su se poklonili i svijeću zapalili predstavnici benkovačkog HSP AS, na čelu s predsjednikom stranke Vicom Brkljačom, te predstavnici  PU zadarske koje je predvodio načelnik Policijske postaje Benkovac Mario Brzoja.
Izaslanstvo Mjesnog odbora Vukšić predvodio je predsjednik Marko Ledenko.

Podsjetimo, Srbočetnička vojska je 27. rujna 1991. dva dana uoči nebeskog zaštitnika Sv. Mihovila  okupirala Vukšić, razorila tri mjesne crkve, od kojih  su ostali samo goli zidovi, a cijelo selo je do temelja spaljeno.
Poneseni zanosom osvajanja hrvatskog teritorija Srbi su progonili i ubijali Hrvate.
Tijekom okupacije ubijeno je devet nevinih civila mahom starije dobi. Nakon operacije Oluja rodbina je pronašla grobove osam ubijenih civila, osim Cvite Ledenko koju je 1996. godine pronašao susjed kada je čistio gusternu gdje su je srpski zlikovci ubili i bacili.
Vukšić je platio veliku cijenu u stvaranju domovine Hrvatske jer u Domovinskom ratu poginulo je šest hrvatskih branitelja iz Vukšića. I nakon 24 godine rane iz Domovinskog rata još su prilično svježe. Ono što posebno boli jest činjenica da za nevine žrtve nitko još nije snosio odgovornost.

Podsjećamo ovom prilikom na riječi pape Franje:

“Narod koji zaboravlja nema budućnosti. Nemate pravo zaboraviti svoju povijest. Ne radi osvete već zato da budete mirotvorci, da biste mogli ljubiti poput svojih predaka u vjeri”

 

Tekst i foto: Marko Ledenko