POMOĆ Općina Privlaka izdvojila 40.000 eura za oboljele od karcinoma – radi se na projektima, ali i brine o mještanima!

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan općine Privlaka i blagdan zaštitnika Sv. Vida. Tom prigodom otvorena je nova zgrada OKD “Artić” u kojoj je i održana sjednica.

Nazočne je na početku pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Općine Privlaka, Nikica Begonja, koji je istaknuo kako je zahvaljujući stabilnoj vlasti koju čine 7 od 9 vijećnika bilo moguće napraviti puno toga u proteklom razdoblju, te je pohvalio suradnju s nadležnim institucijama.

O aktualnim projektima i njihovom tijeku govorio je načelnik Gašpar Begonja.

“Kako je ovo prilika da istaknemo važnije stvari koje smo realizirali u proteklom periodu, za početak bismo naglasili ovaj velebni objekt koji smo danas svečano otvorili, prerezali vrpcu. Naše komunalno poduzeće, postoji već 20 godina i do otvaranja ove zgrade bili su u najmu prostora, a ovom prilikom čestitam direktoru i njegovim djelatnicima koji su bili cijelo vrijeme prisutni pri izgradnji objekta.
Drugi značajan projekt je projekt stoljeća – Aglomeracija, koji je trenutno u završnoj fazi. Svi smo proživjeli teško razdoblje kad je cijelo mjesto bilo raskopano, a sad se čeka samo taj dio uređenja mjesta.” – kazao je načelnik Begonja i najavio i početkom rujna puštanje u probni rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.


U nastavku je naglasio:

“Financiramo udruge u sportu, kulturi i društveno-socijalnim djelatnostima. Osigurali smo novčanu naknadu roditeljima novorođene djece, studentima je dodijeljeno 17 stipendija, a sufinancirali smo nabavku školskih udžbenika za učenike srednjih škola, javni prijevoz i radne materijale učenicima osnovne škole. Brinemo o djeci od vrtićkih dana, preko osnovne škole, pa do srednje škole i studiranja. Brinemo i o najstarijim mještanima, ove godine isplatili smo božićnice od 150 eura za one koji imaju primanja manja od 250 eura. S time ćemo nastaviti dalje. Za 40 mještana koji se liječe od karcinoma osigurali dodatak od tisuću eura i na taj način im pokušavamo pomoći i barem malo olakšati.” – poručio je Begonja.

“Planiramo i osmišljavamo turističke sadržaje, planiramo izgraditi turistički centar u kojem bi se okupljali turisti i mještani. Tražimo ideju kako to napraviti. Na starom dijelu gdje se nalazi Spomenik sabunjarima odradimo nekoliko turističkih događanja, ali to je dosta mali prostor, pa se nadamo da ćemo uskoro ići u projekt i realizaciju projekta kojim bi se uredio adekvatan prostor za tu svrhu.” – kazao je Begonja.

Osvrnuo se na projekt Privlački gaz, ističući kako se projekt malo odužio, ali da se nada da će do kraja godine biti u funkciji. Zahvalio se i načelnicima Vira i Nina s kojima surađuje u tom projektu.

U planu je i projekt Muzeja sabunjarima, na kojem se radi, te se rješava dokumentacija.

Uređuju se plaže, šetnice, obale.

“Dobili smo i protest od nekoliko mještana vezano uz uvalu Batalaža, kad smo krenuli s projektima uređenja, ali radi se uglavnom o ljudima koji nemaju tu prebivalište i neće nas omesti. U završnoj smo fazi obivanja dozvole za uređenje 1.600 metara šetnice i dvije plaže. Spojili bi prostor od Virskog mosta do grada Nina, u ukupnoj dužini skoro 7 kilometara. Goste fascinira što imamo trasu za trčanje uz more i to je znak da trebamo nastaviti u tom pravcu.” – kazao je Begonja.

Govorio je uređenju pomoćnog nogometnog igrališta, zatim uređenju dijela parka šumice u Sabunikama, modernizaciji postojeće javne rasvjete, ulaganju u izgradnju nove rasvjete kao i u modernizaciju nerazvrstanih cesta.

“U planu je završetak projektne dokumentacije na projektu izgradnje lučice Loznica, zatim izgradnja novih svlačionica, te proširenje postojećeg vrtića za dvije skupine. Zamjenit će se dotrajali mul u Sabunikama, te izgraditi trg i tržnica. Također, radit će se i na proširenju mjesnog groblja, te se radi na završetku projektne dokumentacije za izgradnju centra u Loznici.” – poručio je načelnik Begonja.

Župan Božidar Longin je u svom govoru pohvalio načelnika, ističući kako je ova općina najbolji primjer kako se prije radilo, a kako se sad radi.

“Načelnik si je dao truda i zato ovo mjesto napreduje, baš kao i naša županija. Bitno je i to što imamo stabilnost, kontinuitet i sinergiju našeg ministarstva, Vlade i Županije, kako bismo napredovali jer nitko nema mogućnosti sam pokrenuti i završiti jedan projek. Sad imamo šansu iskoristiti novac EU fondova, zajedno raditi na boljitku općine, županije i domovine.” – poručio je Longin.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, pozdravio je okupljene u svoje ime i u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. I on je imao niz pohvala na rad općinskog vodstva.

“Ovo je jedna uređena, kvalitetna općina koja pruža zadovoljstvo svim onima koji je posjete, a vjerujem i kako pruža zadovoljstvo svima onima koji tu žive, kako mladima tako i ostalom stanovništvu ovom kraja. To je ono što je važno, to je ono čemu općine služe i na tome čestitam svim koji su svojim trudom i zalaganjem uspjeli učiniti sve ovo. Otvorenjem ovog novog prostora, vidi se prosperitet, stabilnost i suradnja s ostalim gradovima, općinama u susjedstvu, županijama i Vladom. Ovom prilikom, pohvalio bih i načelnika Begonju koji je često u Zagrebu i koji se bori za interese svoje općine, kazao je Erlić dodavši da se općine često problematiziraju kao pojam, koliko ih ima i bi li ih trebalo biti toliko.

“Općina kao što je Privlaka na najbolji mogući način pokazuje koliko su one važne, da nema općina ne bi bilo ni ujednačenog razvoja. Važno je da općine rade, da funkcioniraju, da se vidi da su snažne, bitne i važne kako bi se razvijali svi krajevi Hrvatske, što je u konačnici i politika naše Vlade, kako bi se svima pružila razvojna prilika, da se nikog ne ostavi po strani i za to se koriste europska sredstva i proračuni.” – poručio je ministar Erlić.

U nastavku svečane sjednice uručena su godišnja priznanja najzaslužnijima; Branku Mustaću za nesebičan rad u očuvanju okoliša općine Privlaka, udruzi Šijavoga za promicanje tradicijskih vrijednosti i običaja Privlake, DDK Privlaka za humanitaran rad i promicanje darivanja krvi u općini i Društvu športske rekreacije Tintilinić za doprinos u sportskom odgoju djece u Privlaci.

U zabavnom dijelu programa nekoliko pjesama izvela je klapa Leut.