PONOS HRVATSKE Policajci Ušljebrka i Jović zbog spašavanja 10-mjesečne bebe Heroji godine

Ponos Hrvatske – Udruga za promicanje hrabrosti, humanosti, nesebičnosti, među heroje 2015. godine uvrstila je zadarske policajce Miroslava Ušljebrku  (42) i Tomislava Jovića (27).

Ovi policajci 2. policijske postaje Zadar 23. prosinca 2014. bili su u redovitoj ophodnji policijskim vozilom u Ulici Ante Starčevića u Zadru Kada im je stigla dojava o pucnjavi. Zaputili su se tamo i imali što vidjeti.

Prizor je bio strašan. Na podu je u lokvi krvi ležao Marino Orlović (49). Miroslav i Tomislav došli su do majke Maje Musap Orlović, koja je u naručju držala desetomjesečnoga sinčića. On je imao prostrijelna ranu glave i bio sav u krvi.

Hitna pomoć primila je dojavu o samo jednoj ranjenoj osobi, zbog čega su na mjesto nesreće došli samo s jednim vozilom, te su njih dvojica odlučili da neće čekati Hitnu, nego bebu prevesti policijskim vozilom u bolnicu.

Tomislav je bebu uzeo iz majčina naručja, potrčali smo prema autu i imali samo jednu stvar u glavi – spasiti djetetov život. Miroslav je vozio, dok jer Tomislav bebu držao u naručju.

Dijete nije bilo dobro, te ga je on dva puta oživljavao.

U bolnici su ih čekali liječnici i drugo medicinsko osoblje. Miroslav je tijekom jurnjave uspio radio-vezom dojaviti kolegama da u bolnici do njihova dolaska bude sve spremno za prihvat maloga pacijenta.

Miroslav dodaje kako su im liječnici rekli da su učinili najbolje što su mogli. Da su čekali hitnu, tako malo dijete vjerojatno ne bi preživjelo.

Mališana su iz Zadra prebacili u Zagreb gdje su kirurzi u Klaićevoj uspjeli postići čudo. Nakon operacije, ispričali su nam liječnici, dječak se odlično oporavio i danas je zdrav i napredan dječak.

Stoga je neosporno da ovoj dvojici zadarskih policajaca pripada mjesto među herojima Hrvatske.