POSJET MINISTRICE Novi ugovori – 4,4 milijuna kn za Zadarsku županiju!

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Šimom Mršićem u ponedjeljak, 10. svibnja 2021. posjetila Zadarsku županiju u kojoj je, u nazočnosti župana Zadarske županije Božidara Longina i načelnika Općine Sveti Filip i Jakov Zorana Pelicarića, svečano otvorila Dječji vrtić Cvitić te posjetila Poduzetnički inkubator u Biogradu na Moru gdje je u nazočnosti gradonačelnika Biograda na Moru Ivana Kneza uručila nove ugovore o potpori iz Programa ruralnog razvoja, ukupno je riječ o 8 novih ugovora vrijednosti odobrene potpore 4,4, milijuna kuna.

Zahvaljujući odobrenoj potpori od 4,4 milijuna kuna u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja izgrađen je Dječji vrtić Cvitić, čime je osiguran predškolski odgoj za čak 54 djece. U Zadarskoj županiji ukupno je 11 ovakvih projekata za koje je ugovorena potpora u vrijednosti većoj od 54 milijuna kuna, od čega je već isplaćeno 37 milijuna kuna.

Otvaranje dječjeg vrtića Cvitić

„Ministarstvu poljoprivrede važna su i ovakva ulaganja koja na prvi pogled nemaju direktne veze s poljoprivredom. Naš cilj i cilj Vlade Republike Hrvatske je stvoriti uvjete za kvalitetan i sadržajan život u ruralnim područjima na čemu intenzivno radimo kreiranjem mjera i politika koje u najvećoj mjeri financiramo sredstvima fondova Europske unije. Na razini cijele Hrvatske riječ je o 200 projekata ulaganja u dječje vrtiće ukupne vrijednosti odobrene potpore od milijardu kuna – vjerujemo da će to ulaganje potaknuti nastanak i ostanak mladih obitelji na hrvatskom selu“, izjavila je ministrica Vučković povodom otvorenja novog vrtića.  

Ministrica Vučković je prilikom svog posjeta Općini Sveti Filip i Jakov obišla Poduzetnički inkubator Biograd na Moru te uručila nove ugovore o potporama iz Programa ruralnog razvoja dijelu korisnika, pri čemu je ukupno riječ o 8 novih ugovora za različite projekte iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti odobrene potpore 4,4 milijuna kuna i ukupnevrijednosti ulaganja 6,6 milijuna kuna.

Riječ je o projektima kojima će se pokrenuti, ali i dodatno razviti postojeće, nepoljoprivredne djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima, omogućiti korištenje obnovljivih izvora energije, povećati vrijednost poljoprivrednih proizvoda te osigurati nabavu strojeva i opreme u svrhu povećanja energetske samoodrživosti gospodarstva, nabavu mobilne prodavaonice i opreme za proizvodnju i prodaju sira te izgradnju sunčane elektrane u sirani.  

Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Zadarskoj županiji ugovoreno potpora u vrijednosti većoj od 669 milijuna kuna, od čega je već isplaćeno više od 507 milijuna kuna. Od toga je u okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela ugovoreno 49 projekata vrijednosti veće od 120 milijuna kuna, što uključuje 11 ulaganja u dječje vrtiće, 9 ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te 8 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta.