Potpisan sporazum o suradnji Hrvatske zajednice općina i Austrijske udruge općina Potpisan sporazum o suradnji Hrvatske zajednice općina i Austrijske udruge općina
U Beču je svečano potpisan sporazum o suradnji između Hrvatske zajednice općina i Austrijske udruge općina. Sporazum su potpisali predsjednici dviju organizacija, Martin Baričević... Potpisan sporazum o suradnji Hrvatske zajednice općina i Austrijske udruge općina

U Beču je svečano potpisan sporazum o suradnji između Hrvatske zajednice općina i Austrijske udruge općina. Sporazum su potpisali predsjednici dviju organizacija, Martin Baričević ispred Hrvatske zajednice općina i Alfred Riedl iz Austrijske udruge općina. Partnerski odnos između dviju organizacija traje već izvjesno vrijeme, dok je sama suradnja dobila na značenju u posljednjih šest mjeseci

– Držim da je ovo sjajan primjer kako suradnja i partnerski odnos mogu rezultirati visokim stupnjem suradnje, što smo dokazali. Moramo ujedno biti i svjesni mnogih problema koji se vežu uz lokalnu samoupravu te je razmjena iskustva i suradnja na zajedničkim platformama nužna. U tom kontekstu suradnja, odnosno potpisivanje sporazuma između Hrvatske zajednica općina i Austrijske udruge općina, predstavlja veliku korist za razvoj hrvatske lokalne samouprave. Mi smo na dobrom putu oko zagovaranja šire decentralizacije, čime bi se otvorio put gospodarskom rastu i društvenom napretku. U tom kontekstu, izvjestili smo naše austrijske prijatelje o konkretnim mjerama koje poduzimamo oko unaprjeđenja lokalne samouprave u Hrvatskoj, a koja se očituje u izradi „Smjernica za razvoj lokalne samouprave i fiskalnu decentralizaciju u Republici Hrvatskoj“, naglasio je Baričević.
Suradnja između dviju organizacija se posebno manifestira i kroz hrvatsko predsjedavanje Europskom unijom iduće godine, što je prilika za dodatnom afirmacijom suradnje između Republike Hrvatske i zemalja Europske unije. Predsjednik Austrijske udruge općina Alfred Riedl naglasio je važnost povezivanja između prijateljskih zemalja, naglašavajući veliku upornost hrvatske lokalne samouprave, kao i Hrvatske zajednice općina koja je napravila veliki iskorak kada govorimo o procesu približavanja i pridruživanja Europskoj uniji. Lokalne samouprave provode interese jedinica lokalne samouprave te se mogu smatrati aktivnim partnerom u kreiranju održivih rješenja. Posebno je važno naglasiti kako rješenja koja se odnose na lokalnu samoupravu, a koja su u Austriji suštinski tradicionalna, podrazumijevaju vrlo široku autonomiju i posebnu fiskalnu decentralizaciju, naglasio je Riedl.“.
Baričević je austrijske kolege pozvao i na međunarodnu konferenciju koja će se održati početkom travnja iduće godine, a čiji će organizator biti Hrvatska zajednica općina i gdje će biti riječi o lokalnoj samoupravi u Europi, što su Austrijanci prihvatili.
U sklopu potpisivanja sporazuma, domaćini su organizirali posjet općini Grafenberg gdje su prisutnim pokazali novo reciklažno dvorište te su tom prilikom pokazali kako u praksi funkcionira moderno zbrinjavanje otpada, njegovo razvrstavanje i odlaganje te kako izgleda skrb i briga u jednom novoizgrađenom domu za osobe treće životne dobi.
Isto tako, prije samog čina potpisivanja Sporazuma, izaslanstvo Hrvatske zajednice općina je primljeno u Hrvatskom veleposlanstvu u Beču gdje je prisutne primila Dr.sc. Vesna Cvjetković izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Austriji, koja je pozdravila i zahvalila predsjedniku Baričeviću na učvršćivanju i povezivanju dviju prijateljskih zemalja.

_DSC1732-600x400

_DSC1756-600x400

_DSC1844-600x400

_DSC1796-600x400

_DSC2005-600x899

_DSC1399-600x899

_DSC1318-600x899

_DSC1682-600x400

_DSC1450-600x400