POTPISANI UGOVORI ZA KATASTARSKU IZMJERU PREKA I SUTOMIŠĆICE

Načelnik Općine Preko Karlo Novoselić i ravnatelj Državne geodetske uprave dr. Danko Markovinović potpisali su u vijećnici Općine Preko ugovor o Katastarskoj izmjeri za katastarske općine Preko i Sutomišćica na površnini od oko 977 hektara.

Ukupna vrijednost ugovorenih poslova iznosi 2,648.722 kuna s PDV-om, od čega Državna geodetska uprava snosi 60 posto troškova, odnosno 1,271.386 kuna, a Općina Preko 40 posto ili 847.591 kunu. U 2016. godini financirat će se oko 30 posto ugovorenih poslova, u 2017. oko 30 posto, 2018. oko 20 posto i 2019. oko 10 posto. Izvoditelji radova  bit će Geoprojekt d.d. i Cadcom d.o.o. iz Zagreba.

Načelnik Općine Preko Karlo Novoselić naglasio je i kako je potpisan sporazum o predviđenoj katastarskoj izmjeri za cijelo područje Općine Preko u svrhu izrade katastra nekretnina i to po fazama: izmjera za katastarsku općinu Preko, katastarsku općinu Poljana i katastarsku općinu Sutomišćica. U drugoj fazi radit će se izmjera za katastarsku općinu Lukoran, u trećoj za katastarsku općinu Ugljan i u četvrtoj za otoke Sestrunj i Rivanj.

Počevši od ovog tjedna, mi ćemo započeti katastarsko snimanje na 970 hektara. Kada završimo posao, a procjenjujemo da će to biti za najviše četiri godine, slijedi otvaranje zemljišnih knjiga, što je u ingerenciji Mininistarstva pravosuđa, a to će biti osnova za sve, od povlačenja novca iz EU fondova do rješavanja privatnih imovinsko-pravnih odnosa, kazao je dr. Markovinović.

Posljednja katastarska izmjera – tzv.  nova izmjera nije provedena i u zemljišnim knjigama, iako je katastarski ucrtala čestice zemljišta i građevine. Stoga su vlasnici čestica često nailazili na probleme identifikacije čestica „stare“ i „nove izmjere“ te morali provoditi skupe i dugotrajne postupke na katastru i zemljišniku Općinskog suda u Zadru.

Vlasnici zemljišta na području katastarskih općina Preko i Sutomišćica svoje će zemljište trebati obilježiti na propisan način naveden u promidžbenom materijalu koji se može dobiti u privremenom uredu Geoprojekta u Preku, pokraj ureda TZ Preko (Magazin). Ured će biti otvoren od 16 do 19 sati, gdje će zainteresirani mještani moći dobiti sve potrebne informacije oko provedbe katastarske izmjere.

Tijekom mjeseca travnja obavljen je avionski let za područje Preka i Sutomišćice, koji će biti polazna točka za utvrđivanje zemljišta i objekata na području ovih katastarskih općina. Završetkom geodetsko katastarskih poslova na izradi budućih katastra dobiti će se novi katastarski operati koji će održavati stvarna stanja na terenu. Za katastarske općine Preko i Sutomišćica izradit će se digitalni ortofoto planovi terena, s kojima će geodeti iz tvrtke Geoprojekt obilaziti teren i skupljati podatke o vlasnicima objekata i zemljišta.