POTPORA Virski poduzetnici neće plaćati komunalnu naknadu, odvoz smeća, ovrhe… POTPORA Virski poduzetnici neće plaćati komunalnu naknadu, odvoz smeća, ovrhe…
Mjerama zaštite i očuvanja ukupnog hrvatskog gospodarstva koje poduzima hrvatska Vlada od danas se pridružila i Općina Vir, koja će na sljedećem Općinskom vijeću... POTPORA Virski poduzetnici neće plaćati komunalnu naknadu, odvoz smeća, ovrhe…

Mjerama zaštite i očuvanja ukupnog hrvatskog gospodarstva koje poduzima hrvatska Vlada od danas se pridružila i Općina Vir, koja će na sljedećem Općinskom vijeću (početkom narednog tjedna) predložiti nekoliko mjera potpore virskim poduzetnicima. One će, ako se usvoje, biti važeće za rok od tri mjeseca, ali u slučaju produženja krize uzrokovane epidemijom koronavirusa, taj će se rok produžiti – ističe načelnik Općine Vir Kristijan Kapović.

Tako se u prijedlogu potpora na vrijeme od tri mjeseca oslobađaju od plaćanja komunalne naknade poduzetnici koji obavljaju djelatnosti koje su obuhvaćene mjerom zabrane rada temeljem Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. U sklopu istih mjera te u istom roku od tri mjeseca, virsko općinsko poduzeće Čisti otok oslobodit će plaćanja poduzetnike koji obavljaju djelatnosti obuhvaćene mjerom zabrane rada Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada, a odgađa se pokretanje svih postupaka prisilne naplate i postupaka prisilnog iseljenja za vrijeme važenja mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Ova mjera jedino neće vrijediti za dugovanja kojima prijeti zastara, i to za sva potraživanja Općine Vir te trgovačkih i komunalnih društava u vlasništvu Općine Vir. Važno je istaknuti kako se za vrijeme trajanja odgode plaćanja obaveza, neće obračunavati zakonska zatezna kamata.
– To je zasad najviše što možemo, a ovisno o daljnjem razvoju situacije, Općina Vir će pravovremeno donijeti odluku o produljenju odgode plaćanja obaveza – kaže načelnik Kapović. Što se tiče javnog općinskog sustava, virski je načelnik izrazito zadovoljan zbog pokazanog stupnja organizacije te napora kojega bezrezervno poduzimaju svi djelatnici sustava Općine Vir.
– Od općinskih pročelnika i djelatnika do direktora naših poduzeća te građevinskih radnika ili čistaća ulica, svi zaslužuju pohvale, jer su se u ovim nenormalnim okolnostima potpuno stavili na raspolaganje građanima. Odrađuju se svi komunalni poslovi i djelatnosti – dodaje virski načelnik.
– Posebno ističem načelnika Stožera civilne zaštite općine Vir Antonija Vučetića koji sjajno upravlja kriznom situacijom na otoku. Mi ćemo i dalje pratiti kompletnu krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa te zajedno s regionalnim i državnim vlastima pravodobno reagirati u interesu naših građana – poruka je načelnika Kapovića.
OKVIR: TRI MJERE POTPORE OPĆINE VIR
1. Poduzetnici koji obavljaju djelatnosti koje su obuhvaćene mjerom zabrane rada temeljem Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, na vrijeme od 3 mjeseca oslobađaju se plaćanja komunalne naknade.
2. Čisti otok d.o.o. oslobodit će plaćanja poduzetnike koji obavljaju djelatnosti obuhvaćene mjerom zabrane rada Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada, na vrijeme od 3 mjeseca.
3. Odgađa se pokretanje svih postupaka prisilne naplate i postupaka prisilnog iseljenja za vrijeme važenja mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, izuzev dugovanja kojima prijeti zastara, i to za sva potraživanja Općine Vir te trgovačkih i komunalnih društava u vlasništvu Općine Vir.
Za vrijeme trajanja odgode plaćanja obaveza, neće se obračunavati zakonska zatezna kamata. Ovisno o daljnjem razvoju situacije, Općina Vir će pravovremeno donijeti odluku o produljenju odgode plaćanja obaveza.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.