POVIJESNI ĐIR PO GRADU Saznajte zanimljive činjenice o Zadru

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Danas od 11.30 sati Jader i Idassa (Gabrijela Meštrović Maštruko i Dragan Veselić) prošetat će zadarskim ulicama, kroz 14 zamišljenih paluba kamenoga grada.
Obići će ulice drevnoga grada, uz pratnju posjetitelja, koji će poslušati priču Jadera, kojom je htio izmamiti osmjeh Idasse, u potrazi za ljubavlju. Jader i Idassa, personifikacija su grada, koji nas kroz metaforu odvode u povijest. Jader joj priča, samo najljepše o sebi, prisjećajući se kroz tok svijesti, zanimljivosti iz svoje mladosti, djetinjstva, ranije i starije prošlosti. Jader i Idassa spoj su vječnosti, mladosti i starosti. Idassa, tražeći ljubav, na kraju priče je i pronalazi u ljubavi prema Jaderu, odnosno prema gradu, na putu kroz prostor i vrijeme.
Tako se Jader prisjeća po čemu je sve bio prvi u Dalmaciji, u Hrvatskoj i u Europi – od prve svjetiljke na Trgu, koja je zasjala samo 12 godina nakon New Yorka, prvog Perivoja, prvog pisanog spomena ribarstva, Dominikanskog samostana do niza drugih zanimljivosti, skrivenih u Kapetanovoj kuli, u kojoj su zajedno upravljali kapetan i knez, prisjećajući se i Kalelarge, koja je bila osvijetljena još u 16 stoljeću.
Priča je to o bogatoj povijesnoj, kulturnoj, prirodnoj, pomorskoj baštini. Cijelim putem prati ih glazba (Šime Ivčić na gitari), kao podsjetnik i na bogatu glazbenu baštinu, kroz koju oni shvate da se njihove duše odavno poznaju i u njoj prepoznaju.
Obići će 14 paluba kamenoga broda, prva je Narodni trg, uslijediti će crkva Sv. Šime, Trg Petra Zoranića, Foša, Znanstvena knjižnica i tako redom do crkve Sv. Stošije, rimskog Foruma, zadarske rive i Morskih orgulja – zadnje palube kamenoga broda, drevnoga grada.

Svakako za pohvalu, originalan i edukativan projekt napravljen prema scenariju Ane Dobrović, nakon dugogodišnjeg istraživanja i rada na povijesnoj građi Zadra. Izvrsno se uklopio u manifestaciju Đir po gradu.
Ova svevremenska ljubavno- povijesna saga je građanima otkrila najfinije detalje iz zadarske povijesti.

Izjave i komentari o projektu Povijesni đir po gradu:

dr.sc. Stijepo Obad, ugledni znanstvenik, istaknuti povjesničar
”Ideja je jako originalna, u Zadru dosad nismo imali prilike vidjeti nešto slično. U razgovoru između jadera i Idasse se spominje sve bitno što će jako dobro doći pogotovo mlađoj publici koja slabije poznaje povijest. Hvala Ani na njenom daru da pretoči povijest u ovakvom obliku. Dobro bi bilo da scenarij doživi i tiskano izdanje jer je to jedan izvrsna priča o povijesti na koju nismo navikli.”

Vinko Hajnc, poznati zadarski i hrvatski pisac i pjesnik, član američkoga društva National Poetry Forum iz New Yorka, dobitnik UN-ove nagrade za svjetsku poruku mira
”Nekad kad sam bio pomorac i plovio po okrutnim morima. Uvijek sam u podsvijsti sanjao kameni brod koji plovi po mirnom moru koji se zove Zadar. Ta mi se želja danas ostvarila zahvaljujući autorici Ani Dobrović koja je duboko zašla u prošle vjekove Zadra da bi nam donijela ne samo kameni brod nego i njegove kamene palube gdje se odvija ljubav između Jadera i Idasse. Imao sam zadovoljstvo zaista uživajući i hodajući kroz vjekove i bio kao nikad tako ponosan Zadranin kao danas. Sjetio sam se lijepih trenutaka.”

mr.sc. Ivo Valčić, istaknuti znanstvenik, nuklearni fizičar
”Oduševljen sam idejom, apsolutno podržavam maštovitost autorice. Projekt je na tragu novog inovativnog proizvoda ka brendu Zadra i njegove povijesti. Ovo je dobar put i podloga za daljnji razvoj.”
Ana Dobrović , autorica ove kazališno-scenske izvedbe, koja putuje kroz prostor i vrijeme, , kaže : “Oduvijek me zanimala povijest grada, posebno zanimljivosti i neobičnosti, sve ono nevidljivo, skriveno i utkano u vidljiva kamena zdanja grada. Listajući stare knjige, zbornike i radove do kojih sam dolazila, nailazila sam na niz zanimljivih podataka. Razmišljala sam o tome na koji način prenijeti i drugima, manje ili više poznate i nepoznate detalje, okupljene na jednom mjestu, a da to ne bude tek nabrajanje činjenica. I tako je oživio Jader, sam grad, koji na ležeran način pripovijeda o sebi, šetajući palubama kamenoga broda susreće Idassu, koja oživljava njegova sjećanja. Putujući kroz palube kamenoga broda, oni putuju kroz vrijeme, spoj je to prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, dvije duše na kraju spoznaju da su jedna duša, duša grada. “