POVIJESNO SCENSKI SPEKTAKL Dani vitezova vranskih – borbe na kopnu i na moru!

Udruga Vitezova vranskih u suradnji s Općinom Pakoštane i TZO Pakoštane organizira desetu godinu za redom veliki povijesno scenski spektakl pod nazivom “DANI VITEZOVA VRANSKIH” koji će se održati 19. i 20. kolovoza u Vrani, te 21. kolovoza u Pakoštanima.
U petak i subotu cijeli spektakl odvijat će uz zidine Maškovića hana, gdje će biti postavljeni viteški tabori, borilište, prostor za srednjovjekovnu kuhinju i obrte.

Ove godine očekuje se znatno veći broj viteških skupina i srednjovjekovnih zanata (svi značajniji hrvatski izlagači srednjovjekovne tematike), te s obzirom na datum očekujemo posjet oko 25 000 posjetitelja. I ove godine manifestacija će imati međunarodni karakter jer će na istoj uz velik broj domaćih skupina gostovati viteške skupine iz Češke Mađarske, Slovačke, Slovenije, te se ukupno očekuje oko 400 sudionika manifestacije.
Veliko finale, završnica Dana Vitezova Vranskih održat će u nedjelju 21. kolovoza u Pakoštanima gdje će biti upriličen pravi scenski spektakl na moru – VELIKA POMORSKA NOĆNA BITKA. U bitci će sudjelovati dva velika drvena broda, latinska jidra, mnoštvo barki a posjetitelji će moći uživati osim u svjetlosno zvučnim efektima, vatrenim strijelama, topovima, katapultima, vatrometu…
Radi se o scenskom spektaklu koji po svom obimu i tematici koju obrađuje predstavlja jednu od najvećih manifestacija povijesne tematike na Jadranu, te o najvećim predstavama noćne bitke na otvorenom u Hrvatskoj.