POVRATAK KALMETE Političar koji je uvijek imao bezrezervnu podršku naroda POVRATAK KALMETE Političar koji je uvijek imao bezrezervnu podršku naroda
Predsjedništvo HDZ-a na današnjoj je sjednici Predsjedništva odlučilo kako će glavni tajnik stranke Gordan Jandroković dobiti tri pomoćnika – Božidara Kalmetu, Josipa Šarića i... POVRATAK KALMETE Političar koji je uvijek imao bezrezervnu podršku naroda

Predsjedništvo HDZ-a na današnjoj je sjednici Predsjedništva odlučilo kako će glavni tajnik stranke Gordan Jandroković dobiti tri pomoćnika – Božidara Kalmetu, Josipa Šarića i Stjepana Adanića.

Ovim potezom premijer Plenković i vodstvo nacionalnog HDZ-a pokazalo je i priznalo koliko je uloga i rad sa članstvom predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Božidara Kalmete cijenjen i dragocjen. Podsjetimo, pod njegovim vodstvom ova stranka je na svim izborima do sada u Zadarskoj županiji i općenito IX. Izbornoj jedinici ostvarivala najbolje rezultate u državi. Vlast u Gradu Zadru i Zadarskoj županiji, kao i u 95 posto općina, u kontinuitetu osvaja HDZ od osamostaljenja Hrvatske, a najveće zasluge za to ima upravo Kalmeta.

On je, podsjetimo, uspješno vodio grad Zadar kao gradonačelnik, a kasnije je kao ministar mora, prometa, turizma i infrastrukture izborio bezbroj projekata za Zadarsku županiju. Tih godina ona je bila pretvorena u veliko gradilište, a gradilo se i u Zadru, i u zadarskom zaleđu i na otocima. Gradile su se prometnice, škole, sportske dvorane, ambulante, knjižnice, rive, pristaništa, vodovodna mreža i ostala infrastruktura. Kalmeta je tada govorio da je ravnomjeran razvoj svih djelova županije temelj za gospodarski rast i napredak.

Kada se, nakon iznošenja optužbi i sumnji na kriminal pri cestogradnji, o kojima se bez konkretnih dokaza brujilo na sve strane, Kalmeta našao u teškoj situaciji, nije izgubio podršku građana – nego naprotiv!

Na lokalnim izborima uvjerljivo je pobijedio u utrci za gradonačelnika, a njegova lista ostvarila je najbolji rezultat u Gradskom vijeću unatoč bučnoj i žestokoj oporbi koja je imala i jaku medijsku podršku. Građani su u anketam otvoreno govorili da je taj čovjek napravio puno za ovaj kraj, da njegova nasljednika ne vide ni u kome, te da i dalje ima njihovu podršku.

Unatoč svemu tome, na posljednjim lokalnim izborima, Božidar Kalmeta se nije ponovo kandidirao za gradonačelnika, povukao se u dobroj mjeri kako njegova situacija ne bi opterećivala stranku. No golemu podršku pružio je HDZ-ovim kandidatima, Božidaru Longinu i Branku Dukiću. Obilazio je sve skupove po Zadru i županiji, a tamo je dočekivan kao prava zvijezda, građani su mu izražavali nevjerojatnu potporu. Svoj utjecaj iskoristio je da pomogne kandidatima HDZ-a da ostvare što bolji rezultat i u tome uspio.

Iako se dugo vremena po medijima iznosilo svakakve konstrukcije i Kalmetu optuživalo za “pljačku stoljeća”, suđenje je do sada pokazalo da dokaza za njegovu povezanost s tim nema, da mu je kao ministru najvećeg ministarstva u državi bilo nemoguće znati što se sve radi, a najveći bukač protiv njega, Mijat Stanić, na suđenju je rekao da ni kakvim dokazima ne raspolaže.

Stoga je vrlo vjerojatno da će iz ovog sudskog procesa izaći oslobođen od optužbi, te da će i dalje ostati politički aktivan, a svoje iskustvo i znanje koristiti u radu za dobrobit svoga kraja.

Ovaj postupak stranke, imenovanje pomoćnikom glavnog tajnika HDZ-a, iako sudski postupak nije formalno je završen, pokazao je da se na njega i dalje itekako računa, da je dragocjen u radu s članstvom koje ga podržava, i ono najvažnije – da vrh stranke vjeruje u njegovu nevinost.

plenkovic kalmeta babic 800x450

 

 

 

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.