POZIV POLJOPRIVREDNICIMA Štetu nastalu od mraza prijavite do 12. svibnja POZIV POLJOPRIVREDNICIMA Štetu nastalu od mraza prijavite do 12. svibnja
Župan Zadarske županije Stipe Zrilić donio je odluku o proglašenju elementarne nepogode izazvane mrazom za područje Grada Benkovca te Općina Galovac, Novigrad i Posedarje.... POZIV POLJOPRIVREDNICIMA Štetu nastalu od mraza prijavite do 12. svibnja

Župan Zadarske županije Stipe Zrilić donio je odluku o proglašenju elementarne nepogode izazvane mrazom za područje Grada Benkovca te Općina Galovac, Novigrad i Posedarje.

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda u proteklih je nekoliko dana zaprimilo prva priopćenja o šteti koju je uzrokovao mraz u razdoblju od 25. do 28. travnja 2016. godine. Prema prvim procjenama radi se o značajnim štetama na povrtlarskim i voćnim kulturama, a poglavito na vinovoj lozi. Štete se kreću od 90 do 100 posto na voćnjacima i do 90 posto na ostalim kulturama.

Nakon što su gradska, općinska i županijsko povjerenstvo napravila izvid štete, u ovom trenutku može se reći da štete prelaze 50.000.000 kuna, a pravi omjeri šteta znati će se nakon završene konačne procjene štete. Temeljem iznesenog, županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda predložilo je županu Stipi Zriliću proglašenje elementarne nepogode, te je župan jučer donio Odluku.

Pozivaju se poljoprivrednici koji su pretrpjeli štetu na navedenim područjima da svoju štetu prijave nadležnim gradskim i općinskim povjerenstvima za procjenu štete najkasnije do 12. svibnja 2016. godine.