Predaja zahtjeva za besplatne udžbenike zadarskih osnovnoškolaca još samo šest dana

Još manje od tjedan dana roditelji zadarskih osnovnoškolaca imaju pravo na podnošenje zahtjeva za sufinanciranjem besplatnih udžbenika za nadolazeću školsku 2015./16. godinu.
Ukoliko još niste stigli krajnje je vrijeme za odlazak u škole po potvrde o školovanju vaše djece, traženje kopije o rješenju za dječji doplatak ili pak podnošenje zahtjeva za otvaranjem zaštićenog računa na kojeg bi uplaćena sredstva od strane Grada Zadra usprkos blokadama na drugim računima bila sigurna te raspoloživa roditeljima djece za koju se potpora daje.

Grad će tako i drugu godinu za redom uplaćivati novčanu pomoć za kupovinu školskih udžbenika korisnicima doplatka za djecu, a visina potpora ovisit će o cenzusnoj grupi kojoj korisnik doplatka pripada. Tako je Grad Zadar, odnosno Gradsko vijeće, i ove godine pokazao razumijevanje za svoje sugrađane te odlučio pomoći socijalno najugroženijim obiteljima školaraca u Zadru.

Kao i prošle godine, tako i ove, dodjeljujemo potporu za kupnju udžbenika roditeljima osnovnoškolaca slabijeg imovinskog stanja na području grada Zadra. Za tu svrhu osigurali smo milijun kuna u gradskom proračunu, kazao je koncem svibnja Joso Nekić, pročelnik gradskog UO za odgoj i školstvo.

Za djecu od 1. do 4. razreda, korisnici u prvoj cenzusnoj grupi ostvaruju pravo na 700 kuna novčane pomoći. Pripadnici druge grupe dobit će u ovu svrhu 350 kuna, a korisnici treće grupe 200 kuna. Za učenike viših razreda osnovne škole, ovi se iznosi udvostručuju. Korisnicima koji pripadaju prvoj cenzusnoj grupi omogućit će se sredstva za nabavu udžbenika u iznosu 1.400 kuna. Druga grupa ostvarit će 700 kuna, a treća 400 kuna pomoći.

Zahtjev treba sadržavati podatak o OIB-u i IBAN računu na koji se doznačuje potpora, a od dokumentacije treba dostaviti rješenje o ostvarivanja doplatka za djecu iz 2015. godine, dokaz o prebivalištu u Zadru za korisnika (preslika osobne iskaznice) i potvrda o redovnom školovanju učenika s podatkom koji razred pohađa. Zahtjevi i dokumentacija potrebna za sufinanciranje školskih udžbenika zaprimaju se od 20. srpnja te zaključno s 21. kolovozom, a možete ih predati izravno u Pisarnici Gradske uprave ili poslati poštom na adresu: Grad Zadar, Upravni odjel za odgoj i školstvo, Narodni trg 1, 23000 Zadar s naznakom “Za sufinanciranje školskih udžbenika.”

Mnogi roditelji, od kojih je veliki dio blokiranih bankovnih računa nije upoznat s činjenicom da se financijska sredstva za besplatne udžbenike od strane Grada mogu prebaciti na zaštićeni račun, kao primjerice dječji doplatak, alimentacija ili sl. Stoga, još uvijek imaju vremena da u Fini ispune obrazac i zatraže da im ova sredstva po uplati prebace na zaštićeni račun te ista iskoristite za potrebe djece, a ne pravnih subjekata koji im stoje u redu na blokiranom računu.

– Podnositelji zahtjeva s blokiranim računima trebali su se javiti u Finu i ostaviti podatke o uplatitelju – Gradu Zadru. Na zaštićene račune može ići uplata dječjeg doplatka. Odluka o sufinanciranju nabave školskih udžbenika učenicima osnovnih škola grada Zadra temelji se na Zakonu o dječjem doplatku pa tako i  sufinancirani iznos za udžbenike može biti isplaćen na zaštićeni račun, kazala je Ivana Dadić, viša stručna suradnica za informiranje u Gradu Zadru.

Pravo na ovu vrstu pomoći imaju samo djeca iz obitelji koje primaju dječji doplatak, a prvi korisnici pomoć bi trebali dobiti u roku od 15 dana nakon potpisivanja rješenja, odnosno po početku školske godine.

Podsjetimo, ideju o besplatnim udžbenicima dala je na Gradskom vijeću u prosincu 2013. godine vijećnica HNS-a Vesna Sabolić koja je ukazala na tužnu činjenicu kako veliki dio roditelja od oko sedam tisuća osnovnoškolaca na našem području sve teže financiraju školovanje svoje djece koje nije nimalo jeftino. Naime, komplet samo udžbenika za djecu u prva četiri razreda osnovnih škola stoji od oko 800 kuna, dok je za više razrede taj iznos višestruko povećan s obzirom na povećani opseg predmeta, te tako za sedmaše i osmaše iznosi oko 1.700 kuna.
Situacija je posebno teška kada se u obitelji nekoliko djece istovremeno školuje, što je zapravo normalna pojava i kada se uzme u obzir da se na spomenute iznose još dodatno slažu troškovi školskog pribora, školske opreme, odjeće i obuće za školarca, itd.  Sabolić je, uzevši u obzir upravo tu konačnu računicu, istaknula kako bi omogućavanjem besplatnih udžbenika olakšali život našim sugrađanima u ovoj teškoj socijalnoj situaciji u kojoj se nalaze.
Ideju je podržao i gradonačelnik Božidar Kalmeta uz dizgresiju kako se za ove mjere mora uvesti imovinski cenzus, odnosno odrediti visina primanja onih roditelja koji bi ostvarivali pravo na besplatne udžbenike, tj. pravo bi ostvarivali samo potrebiti i nezaposleni, što je i učinjeno.