Predavanje dr. sc. Zlatka Begonje u Državnom arhivu u Zadru Predavanje dr. sc. Zlatka Begonje u Državnom arhivu u Zadru
Državni arhiv u Zadru nastavlja s javnim predavanjima u 2016. godini. U utorak, 26. siječnja 2016. u 18 sati, u Čitaonici DAZD-a, doc. dr.... Predavanje dr. sc. Zlatka Begonje u Državnom arhivu u Zadru

Državni arhiv u Zadru nastavlja s javnim predavanjima u 2016. godini.
U utorak, 26. siječnja 2016. u 18 sati, u Čitaonici DAZD-a, doc. dr. sc. Zlatko Begonja s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, održat će predavanje na temu “Jugoslavenski konzulat u Zadru (1921.-1941.)”
Govorit će se o otvorenju i funkcioniranju ovoga konzularnog predstavništva Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Zadru od 1921. do 1941. godine kada je Zadar bio otrgnut od matice zemlje i svog prirodnog zaleđa te pripojen Italiji.
Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) zatražila je 1. srpnja 1921., provizornim pismom pristanak Kraljevine Italije da se u Zadru otvori konzularno predstavništvo. Potpisnik navedenoga pisma bio je u ime kralja Petra I., regent Aleksandar, dok je s talijanske strane već 4. kolovoza 1921., stigao akt o prihvaćanju – egzekvatura – kojega je potpisao talijanski kralj Vittorio Emanuele III. Za prvoga konzula Kraljevine SHS u Zadru postavljen je Aleksandar Cincar-Marković, kasnije tijekom 1939., u vladi Dragiše Cvetkovića imenovan je Ministrom vanjskih poslova Kraljevine Jugoslavije.
Funkcioniranje ovoga konzularnog predstavništva kao jedne od državnih sastavnica cjelokupnog upravno-političkog djelovanja, primarno se odvijalo na upravnoj razini, odnosno u tom kontekstu savjetodavnoj s ključnom komponentom pružanja pravne pomoći jugoslavenskim državljanima. Završetak djelovanja predstavništva nastupio je via facti 1941., početkom ratnih zbivanja na prostoru Kraljevine Jugoslavije.