Predavanje o smilju u organizaciji udruge Ravni Kotari

 

Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije AGRR-om organizira 20. listopada 2015 s početkom u 10.00 sati u Impact centru Zadar predavanje na temu UZGOJ SMILJA: „Nova poslovna mogućnost za Vaš OPG“- Savjetovanje i iskustva iz prakse.

Suvremeni tržišni trendovi potaknuli su sve veću potražnju ljekovitih i aromatičnih biljaka, koji često za posljedicu imaju za posljedicu nekontrolirano branje i sakupljanje, što dovodi do postupnog izostanka dragocjenih vrsta samoniklog bilja na njegovim prirodnim staništima.

Smilje pripada zaštićenim biljkama te je za njegovo sakupljanje potrebno dobiti dozvolu Ministarstva zašite okoliša i prirode. Prilikom sakupljanja samoniklog bilja, a posebice zaštićenih vrsta moguće je sakupiti najviše dvije trećine biljnog fonda, što zahtjeva dodatnu edukaciju.

Smilje se može uzgajati generativno sjemenom i vegetativno reznicama ili dijeljenjem busena. Izravna sjetva sjemena se ne preporučuje, pa je zbog toga važno proizvesti kvalitetne presadnice.

Predavanje je namijenjeno onima koji se bave uzgojem smilja kao i onima koji tek razmišljaju o tome.

Navedeno predavanje pružiti će Vam najnovije informacije iz struke i kroz primjer dobre prakse možete saznati zašto je smilje i dalje popularna kultura za uzgoj. Predviđeno je da će predavanje trajati do 10 do 12 sati kroz koje će se okupljeni upoznati s botanikom i rasprostranjenošću smilja, klimom i uvjetima uzgoja, zalijevanjem i gnojidbom, iskustvom iz proizvodnje, trendovima cijena uzgoja i planiranjem proizvodnje.

Predavači: mr. agr. Mario Skelnin

                    mr. agr. Ivan Skelin

Moderator predavanja, Kontakt s medijima : Marta Pintur – Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari