PREDSJEDNICA REPUBLIKE POSJETILA OTOKE Obišla Molat, Silbu, Ist, Premudu i Olib PREDSJEDNICA REPUBLIKE POSJETILA OTOKE Obišla Molat, Silbu, Ist, Premudu i Olib
Posjetom otoku Molatu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović u četvrtak ujutro započela je svoj treći radni dan u Zadarskoj županiji. Uz župana Stipu Zrilića... PREDSJEDNICA REPUBLIKE POSJETILA OTOKE Obišla Molat, Silbu, Ist, Premudu i Olib

Posjetom otoku Molatu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović u četvrtak ujutro započela je svoj treći radni dan u Zadarskoj županiji.

Uz župana Stipu Zrilića u pratnji predsjednice je i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta sa suradnicima, s obzirom da je svih pet otoka koje Grabar Kitarović danas posjećuje – Molat, Ist, Premuda, Silba i Olib – u administrativnom ‘vlasništvu’ Grada Zadra.

Na otoku Molatu, koji broji tri naselja i 197 stalnih stanovnika, najveći problemi su vodoopskrba i zdravstvena zaštita, budući da liječnik ne živi na otoku, kao i povrat imovine bivše vojarne JNA te pravo upravljanja nad bivšim koncentracijskim logorom iz Drugog svjetskog rata, koji je pod spomeničkom zaštitom Ministarstva kulture.

Andreja Baraba, pročelnica za razvitak otoka i ekologiju Grada Zadra, izjavila je Hini kako je Odjel za kulturu još prije šest godina od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) tražio povrat, odnosno pravo upravljanja nad logorom.

U bivšoj vojarni JNA domicilno stanovništvo željelo bi da se uredi Dom za starije, ali nijedan se projekt ne može započeti dok se ne riješe vlasnički odnosi s državom.

Predsjednica Grabar-Kitarović na Molatu je razgovarala s predstavnicima Mjesnog odbora, a kratko je posjetila bivši logor i groblje logoraša.

Foto: Zadarska županija